Vágólapra másolva!
Soha olyan jó éve nem volt még a független lemezkiadóknak Nagy-Britanniában, mint a tavalyi. Az Arctic Monkeys, a Kaiser Chiefs és a többi indie zenekar által eladott sok lemeznek köszönhetően 2006-ban a független kiadók minden eddiginél nagyobb szeletet hasítottak maguknak a lemezeladások tortájából.
Vágólapra másolva!

Rekordévet zártak a független kiadók a szigetországban, közölte a BBC a brit független kiadók szervezetének adataira hivatkozva. E szerint 2006-ban a sikeresnek minősülő kiadványok (ezüst-, arany- és platinalemezek) 28 százaléka független kiadóknál jelent meg, és ez a szervezet hatéves történetében az eddigi legjobb arány.

A függetlenek különösen az ezüstlemezt érő eladásokat produkáló brit előadóknál szerepeltek jól, hiszen kétharmaduk tartozik független lemezkiadóhoz - ilyen jó arányt még nem sikerült produkálniuk. Ezüstlemez a briteknél 60 ezer eladott album után jár, és ilyenből tizenkettő akadt tavaly a szigetországi előadók lemezei között, a tizenkettőből pedig nyolc független kiadónál jelent meg, így a Belle & Sebastian, az Elbow vagy a Snow Patrol két régi lemeze is.

Aranylemez százezer eladott példány után jár, és a bearanyozódott brit lemezek egyharmadát is a független kiadókat gazdagította, így Morrissey, az Embrace vagy a Babyshambles albumai is. Az év legsikeresebb független lemeze az Arctic Monkeys háromszoros platinaalbuma, a debütáló Whatever People Say I Am, That's What I'm Not lett, 900 ezernél is több eladott példánnyal. Ennél is többet adott el bemutatkozó lemezéből, a még 2005-ben megjelent Employment-ből a Kaiser Chiefs (másfél milliót, ami ötszörös platinát ér).

Ezek a kiadványok segítettek abban, hogy a függetlenek a szokásosnál jobban szerepeljenek a lemezpiacon tavaly, ám ennek ellenére az "indie" kiadók szövetsége most is bírálta a szupermarketek lemezeladási politikáját, mondván, hogy azok általában a multikiadók befutott sztárjait részesítik előnyben. Az Association of Independent Music szerint ez több, független kiadónál levő előadót is megfosztott az igazán komoly eladásoktól. Mindezek ellenére a szervezet idén is sikeres évre számít, hiszen számos népszerű együttes jelentet meg lemezt 2007-ben a függetlenek ászai közül.