Rúzsa Magdi lehet az Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevője

Vágólapra másolva!
A február 24-én megrendezendő Fonogram-gálán nemcsak díjakat osztanak majd ki, de az is eldől, hogy ki képviseli hazánkat Helsinkiben, az Eurovíziós Dalfesztivál 2007-es döntőjén. Az indulót elvileg a közönség szavazza meg, de a jelöltek névsorát látva nem nehéz kitalálni a döntéshozók szándékát.
Vágólapra másolva!

Február 24-én este 8 órakor tartják meg az egykori Arany Zsiráf néven futó és időközben átkeresztelt Fonogram - Magyar Zenei Díjátadót, melynek helyszíne ezúttal a Jövő Háza Teátrum (volt Millenáris Park) lesz. 16 kategóriában osztanak ki díjakat, és a kategóriák 5-5 jelöltjéből választják majd ki a győzteseket.

A nem sok jelentőséggel bíró díjak mellett lesz egy kategória, amelynek lesz valódi tétje is. A 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója ugyanis "az év felfedezettje" díjat elnyerő előadó lesz. A Magyar Televízió honlapjáról az is kiderül, hogy a közönség szavazatai fognak majd dönteni, február második hetétől ugyanis sms-ben lehet majd szavazni a jelöltekre.

Az év felfedezettje kategóriában az alábbi előadók közül választhatunk: Bartók Eszter, Póka Angéla, Rúzsa Magdi, Szabó Eszter, Wendigo, Wisdom. Aki esetleg nem tudná: az első négy előadó a Megasztár döntőjében vált ismertté, míg az utóbbi kettő a magyar metálszcénát képviseli.

Nem kell túlzottan tájékozottnak lenni ahhoz a magyar popzenében, hogy megállapítsuk, melyik előadó számít közülük országszerte ismertnek és népszerűnek, így szokatlan gesztus a Magyar Televíziótól, hogy gyakorlatilag a közönséggel hagyatja jóvá saját - egyébként teljesen érthető - döntését. Elég valószínűtlen ugyanis, hogy azok után, hogy Rúzsa Magdi a Megasztár történetének legbiztosabb győzelmét aratta tavaly, most a döntő bármelyik epizodistájának valós esélye lenne ellene. Hasonlóan nehéz elképzelni, hogy két, a nagyközönség számára gyakorlatilag ismeretlen metálzenekar reálisan felvehetné a versenyt napjaink legnépszerűbb magyar énekesnőjével. (Ezzel az erővel maradhatott volna a korábbi rendszer is, nevezetesen a közönség által a döntőbe beszavazott előadók közül a zsűri választja ki a győztest, és akkor kevesebb a vita.)

Bár nem állítjuk, hogy az [origo] szavazása a valós erőviszonyokat mintázza, de azért érdekes megnézni, hogyan vélekedtek erről az olvasóink. Kérdésünkre - Ki képviselje az országot Helsinkiben? - az alábbi alternatívákat jelöltük meg válaszként: Ákos, Hooligans, Koós János, Lola, Rúzsa Magdi vagy esetleg valaki más.

A várakozásnak megfelelően a három, ma is országosan népszerű előadó kapta a szavazatok túlnyomó többségét: a Hooliganst 25 ezren, Rúzsa Magdit több mint 18 ezren, míg Ákost csaknem 15 ezren látnák szívesen a döntőben (ők hárman az összes szavazat 79,8 százalékát vitték el). A két, főként saját korosztályában népszerű énekes (Koós János és Lola) nagyon kevés szavazatot kaptak (2,8 illetve 1,9 százalék), míg a szavazók 13,4 százaléka nem talált a listán senkit, akit érdemesnek tartott volna az ország reprezentálására.

Ha mást nem, azt azért le lehet szűrni a szavazásból, hogy a közönség szűkebb rétegeinek zenélő előadónak nincs sok esélye a magyar szinten sztárnak számító énekesekkel, együttesekkel szemben. Volt már olyan persze a világtörténelemben, hogy egy esélytelennek ítélt zenekar nyert hasonló közönségszavazást, erre az egyik leggyakrabban emlegetett nemzetközi példa a Belle & Sebastian esete, amikor 1998-ban hatalmas meglepetésre ez a skót független zenekar nyerte a Brit Awardson az év felfedezettje díjat, megelőzve a cím esélyesének tartott és lemezek százezreit eladó Steps együttest. A zenekart akkor azzal vádolták meg, hogy manipulálta a szavazást, amikor jól megszervezett, többnyire egyetemistákból álló rajongótáborát mozgósította a szavazás kedvéért, két egyetem teljes hallgatóságát is voksolásra biztatva. (A kor legnépszerűbb popcsapata, a Steps ezért egy évvel később egy különdíjjal vigasztalódhatott.)

Említést érdemel azért még az a tény is, hogy a "popszakma" szerint Magyarországon csak a tévés tehetségkutatókban vannak új felfedezettek, illetve a metálzenekarok között. Utóbbiak esetében persze az is kérdés, hogy vajon a Lordi tavalyi meglepő győzelme bátorította-e arra a döntéshozókat, hogy a slágerfesztiválra két zajos rockbandát is benevezzenek, pedig a finn "horrormetál" csapat sikere éppen azt mutatta meg, hogy nem feltétlenül csak a kitaposott út a járható.

Inkei Bence