Tom Waits végzett az autókereskedelemmel

Vágólapra másolva!
Megegyezéssel zárult az évek óta folyó per Tom Waits és egy reklámügynökség között, amelynek oka az volt, hogy egy dán tévéreklám zenéje szerinte az ő énekstílusát és zenéjét plagizálta.
Vágólapra másolva!

Tom Waits sosem engedélyezi, hogy dalait és hangját reklámokban használják fel, ezért ezt úgy kerülték meg, hogy egy hozzá megtévesztésig hasonló hangú énekest kerestek egy, a skandináv országokban látható tévéreklámhoz.

Az énekes bírósághoz fordult, amiért szerinte az Opel és az általa megbízott McCann Erickson reklámügynökség szándékosan használtak olyan énekhangot a hirdetésben, amely az övére emlékeztet. A lassan két éve húzódó per végül január 25-én, csütörtökön zárult a felek közötti egyezséggel, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Tom Waits eredetileg 300 ezer dollárt kártérítést kért az alperesektől, amiért megsértették a szerzői és személyiségi jogait, és hogy ebből pontosan mennyit kapott meg, nem derült ki, viszont az énekes közölte, hogy az általa kapott teljes összeget jótékony célra ajánlja fel.

"Boldog vagyok, hogy egyszer és mindenkorra végeztem az autókereskedelemmel" - jelentette meg közleményében Waits. Válaszul a McCann Erickson szóvivője megkövette az énekest: "Nagyra becsüljük Mr. Waitset, és mélyen sajnáljuk, ha bármi kellemetlenséget okoztunk neki."

Az énekes egyébként skandináv rajongóitól értesült a reklám létezéséről. Sokan azt hitték, hogy Waits énekli saját dalát a reklámban, a közismert elvei ellenére. Az elmúlt két évtizedben a hajthatatlan énekes sikeres jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza dalainak reklámokban való felhasználását: "Egy spanyol Audi-reklám és egy olasz Lancia-hirdetés után ez már a harmadik eset" - panaszkodott az énekes, aki 2003-ban már beperelte az Audit, amiért felhasználták az Innocent When You Dream című dalát a hirdetésben.

"Ha én lopnék egy Audit, egy Lanciát vagy egy Opelt, rátenném a nevemet és újra eladnám, nyilván lecsuknának. De ők csak megkérdeznek engem, én nemet mondok, és erre ők keresnek valakit, hogy utánozzon engem. Ők hasznot húznak ebből a társulásból, én meg pénzt és időt veszítek, no meg a hitelességemet" - mondta annak idején Tom Waits.