Meghalt a brit invázió egyetlen szaxofonosa

Vágólapra másolva!
63 éves korában elhunyt Denis Payton, a hatvanas évek rendkívül sikeres brit beatzenekara, a Dave Clark Five zenésze.
Vágólapra másolva!

Hosszú betegeskedés után vasárnap meghalt Denis Payton, adták hírül a zenész rokonai és barátai közleményükben. "Lenyűgöző életfilozófiája volt, és mi, akik ismertük, mindannyian nagyon fogjuk hiányolni" - fogalmazott Dave Clark, a róla elnevezett zenekar frontembere.

A hatvanas évek közepének egyik legnépszerűbb angol zenekaraként a Dave Clark Five egyike volt azoknak a együtteseknek, amelyek Amerikában is rendkívül sikeresek voltak, és ezért a tengerentúl "brit inváziónak" nevezik a korszakot. Sikereinek csúcsán a Dave Clark Five-ot a Beatles ártalmatlanabb verziójaként emlegették az USA-ban, ahol a zenekar mindenkinél többször, tizennyolcszor lépett fel a népszerű Ed Sullivan Show-ban. Az együttesben Denis Payton a beatkorszakban szokatlan és más zenekarokból hiányzó szaxofon mellett gitáron és szájharmonikán is játszott.

A dobos Dave Clark és csapata az óceán mindkét partján vezette a listákat, és összesen több mint százmillió lemezt adtak el világszerte, Glad All Over és Over And Over című slágereik a műfaj klasszikusainak számítanak, előbbi azóta is a londoni futballcsapat, a Crystal Palace hivatalos indulója. A brit invázió lecsengésével egy időben a Dave Clark Five népszerűsége is megkopott, és 1970-ben feloszlott. Az együttest éppen néhány hete jelölték az amerikai Rock and Roll Hall Of Fame, azaz a rock halhatatlanjai közé.