Bonyodalmak egy 30 millió forintos lemez körül

Vágólapra másolva!
A hét elején világszerte feltűnést keltett, hogy 155 ezer dollárt, azaz csaknem 30 millió forintot ajánlott egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő egy negyvenéves Velvet Underground-lemezért az eBayen. Később kiderült, hogy a győztes ajánlat valójában átverés.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hírügynökségei hírül adták a napokban, hogy az eBay internetes aukciós oldalon egy mechadaddy felhasználónevű vevő nyerte meg a Velvet Underground négy évtizedes lemezéért folytatott licitálást. A kópia a legendás zenekar bemutatkozó lemezének, a The Velvet Underground and Nico című albumnak az eredeti, "nyers" verziója 1966-tól, végül a lemez csak egy évvel később jelent meg, kicsit más változatban. Lou Reed zenekara akkor még nem keltett nagy feltűnést, de az albumot jó ideje már minden idők legfontosabb lemezei között tartják számon.

Az aukcióra bocsátott felvételek - melyek vélhetően Andy Warhol irányításával készültek - képezték a hivatalosan megjelent lemez alapját, ám azon a számok más sorrendben és máshogyan keverve hallhatók. A korongot - amely más anyagból (alumínium és nitrocellulóz) is készült, mint a normál vinyl- (bakelit-) lemezek, ezért acetátnak vagy dubplate-nek nevezik - állítólag a New York-i bolhapiacon 75 centért vásárolta évekkel ezelőtt a montreali Warren Hill, aki most piacra dobta.

A licit jókora médiaérdeklődést kiváltva zajlott, és végül december 8-án zárult le a 155 ezer dolláros ajánlattal. A hírt kész tényként közölte számos hírügynökség és újság, ám egyes, hétfőn napvilágot látott riportok szerint a győztes ajánlat átverés volt, ezért a licit mégsem zárult le. Hill ugyanis gyanakodni kezdett, amikor a licit hirtelen 130 ezer dollárra ugrott, és a balsejtelmei beigazolódni látszottak, amikor kapott egy e-mailt, amelyben az állítólagos győztes elnézést kért, amiért egy barátja az ő számítógépéről és azonosítójáról licitált a lemezre. "Nagyon sajnálom. Még benzinre való pénzem sem nagyon van, nem hogy 150 ezer dollárom" - állt az e-mailben a Globe and Mail nevű kanadai napilap szerint. A lemez sorsa tehát még bizonytalan, mint ahogy a tréfás kedvű "barát" bűnhődéséről sem érkezett jelentés.

A legdrágább hanghordozó címét tehát egyelőre továbbra is a Beatles elődjének, a The Quarrymennek tulajdonított 1957-es hangszalag tartja, amelyért 153 ezer dollárnak megfelelő összeget fizettek 1994-ben.