Kiosztották az American Music Awards-díjat

Vágólapra másolva!
Los Angelesben, a Shrine Auditoriumban, szerdára virradóra megtartották az egyik legrangosabb zenei esemény, az American Music Awards díjkiosztó gáláját.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is járt Black Eyed Peas együttes három trófeát is begyűjtött, többszörös nyertes lett Kelly Clarkson és a Red Hot Chili Peppers, de a győztesek között van Shakira és a Nickelback együttes is.

A Black Eyed Peas lett a rap/hiphop műfaj legjobb együttese, a banda ezen kívül elnyerte a kategória legjobb lemezének díját a Monkey Business című albumáért, s a legjobbnak bizonyult az R&B együttesek között is. Két díjat kapott a Red Hot Chili Peppers: a legjobb együttesnek kiáltották ki a pop-rock és az alternatív kategóriában is.

Kelly Clarkson Mariah Careyt és Nelly Furtadót megelőzve a legjobb pop-rock énekesnő lett, s e díja mellett megkapta legjobb felnőtt pop-produkcióért járó elismerést. Ugyanebben a kategóriában a Nickelback együttes All the Right Reasons című albuma vitte el a pálmát. A legjobb pop-rock énekesnek Sean Pault választották.

A legjobb latin énekesnő, a jövő tavasszal Budapesten koncertező Shakira lett. A rhythm and blues legjobb női énekesének járó trófeát Mary J. Blige vehette át Britney Spearstől. Az énekesnő The Breakthrough című korongja lett e kategória legjobb albuma. Jamie Foxx, a Ray című film Oscar-díjas főszereplője nyerte a legjobb R&B férfi énekesnek járó díjat. Eminem nyerte a legjobb rappernek járó elismerést.

A country legjobb énekesnője Faith Hill, legjobb együttese a Rascal Flatts, amely még egy díjat kapott a közönségtől. A country kategória legjobb albumát Tim McGraw készítette. A legjobb férfi countryénekes Toby Keith. Az év felfedezettjének járó díjat Carrie Underwood fiatal countryénekesnő érdemelte ki.

Az American Music Awardst a lemezeladások és húszezer rajongó szavazata alapján ítélték oda. A díjátadó gálát az ABC televízió közvetítette, az est házigazdája Jimmy Kimmel, az ismert televíziós személyiség és komikus színész volt. A gála fellépői között Beyoncé, Gwen Stefani, a Dixie Chicks, Nelly Furtado produkciójának örülhetett a közönség.

A díjkiosztó legnagyobb vesztese kétségtelenül Mariah Carey volt, aki korábban kilenc díjat gyűjtött be, ezúttal azonban három jelölés ellenére is díj nélkül maradt. (Nem először történt vele ilyesmi a zenés díjkiosztók történetében.)