Negyvenéves sláger jogairól dönt a bíróság

Vágólapra másolva!
A brit Procol Harum együttes tagjai  a bíróságtól várják, hogy igazságot tegyen leghíresebb daluk, az A Whiter Shade of Pale szerzői jogdíjával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A pert Matthew Fisher, az együttes egykori billentyűse indította Gary Brooker, a zenekar másik billentyűse és frontembere ellen, aki Keith Reid szövegíróval együtt jegyzi a dalt. A hírek szerint Fisher azt szeretné elérni, hogy a bírói testület mondja ki: társszerzője a Bach zenéje által inspirált dalnak, miután az orgonaszóló komponálásában döntő szerepe van. Fisher egyébként nemcsak Brookert pereli, hanem a dalt kiadó Onward Music Ltd-t is.

Gary Brooker mindenesetre fenntartja azt a véleményét, hogy a dal Reiddel közös műve, s az előtt született, hogy Fisher csatlakozott a Procol Harumhoz. Mint fogalmazott, megrázta őt zenésztársa ellene kezdeményezett pere.

A brit együttes a progresszív rock egyik legsikeresebb formációja, és 1967-ben alakult, legismertebb dala ugyanannak az évnek a végén indult a világ és a listák meghódítására. A dal mostanában is felhangzik a rádióműsorokban, és a műfaj klasszikus kislemezei közé tartozik. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy nem kevés jogdíjat jelent szerzője számára. Az együttes az utóbbi években is adott hírt magáról, bár kétségtelenül a hatvanas években volt a zeniten.