Jól szólnak a hangos lányok

Vágólapra másolva!
A héten a legtöbb változás a brit lemezlistán történt, ahol is a Girls Aloud négy évet felölelő válogatásalbuma taszította le a trónról Robbie Williams Rudebox-át, amely a németeknél azonban még tartja a vezető helyét. Nálunk helyet cserélt a NOX Ákossal, Amerikában pedig tovább tart a Disney produkciók uralma.
Vágólapra másolva!

Az Államokban továbbra is töretlen Hannah Montana azaz Miley Cyrus népszerűsége, aki második hete vezeti az albumeladási listát, mivel a héten a főszereplésével készült Disney sorozat filmzenealbumából újabb 203 475 darab talált gazdára. Az éjjelente szupersztár énekesnővé változó tinilány kalandjaihoz készült soundtrack album további Disney produkciók zenei anyagát is feljebb segítette a listán, így az év legsikeresebb albumának számító High School Musical zenei anyaga tizenegy, míg a Cheetah Girls második részéhez készült album két helyet javított.

A hét legmagasabb új belépője címet Barry Manilow tudhatja magáénak, akinek idén már második lemezével sikerül az élbolyban debütálnia. A Mandy és Copacabana című slágerek előadója az év elején egy ötvenes évekbeli örökzöld dalokat tartalmazó válogatásalbummal került az élre. A The Greatest Songs of the Fifties című gyűjtemény után mindössze kilenc hónapot kellett várni és folytatásként máris megjelent a The Greatest Songs of the Sixties című anyag. Míg az elmúlt években Rod Stewart inkább műfajonként csoportosítja az örökzöld sikerdalokat lemezein, addig Barry Manilow a kronológiai sorrendet választotta. Az ötvenes éveket az Everly Brothers, Frank Sinatra és Elvis Presley slágereivel idézte meg és az album meg sem állt a platinastátuszig. A frissen megjelent kiadványon a hatvanas évek többe között a Beatles (And I Love Her), a Righteous Brothers (You've Lost That Lovin' Feelin') vagy Burt Bacharach (Raindrops Keep Falling on My Head) felvételei által elevenednek meg. A No. 1 pozíciótól mindössze 1 571 darab lemez választotta el a válogatásalbumot.

A harmadik helyet két New Orleans-i rapper, Birdman és Lil Wayne közös albuma szerezte meg, mely Like Father, Like Son címmel került a boltokba. Előbbi előadó - aki több, mint félmillió dollárnyi platina és gyémánt fogakat visel - a Cash Money kiadó feje, korábban a Big Tymers nevű csapat tagja volt, míg a második MC-t saját dalain kívül számos R&B dalból is ismerhetjük, hiszen rengetegen (Destiny's Child, Bobby Valentino, Chris Brown) kérik fel, hogy rapbetéteivel feldobja dalaikat. A lemez címe sem véletlen, hiszen a két rapper viszonya meglehetősen családias. Birdman saját fiaként tekint a ifjú Lil Wayne-re, aki apja halála óta tiszteli atyjaként előadótársát. Az albumról a Stuntin' Like My Daddy című felvétel került elsőként a Hot 100-ra, mely jelenleg a huszonegyedik helyen áll.

Két veterán előadó következik az új belépők sorában, melyek közül a hetedik pozíciót a The Who Endless Wire című nagylemeze szerezte meg. Az anyagra huszonnégy évet kellett várni, mely idő alatt az eredeti felállásból az 1978-ban elhunyt Keith Moon után a basszusgitáros, John Entwistle is távozott az élők sorából. A új dalok egy része Pete Townshend online novellájára, a The Boy Who Heard Music-ra épül, mellette tartalmaz egy mini-operát Wire and Glass címmel, ami egy kitalált zenekar, a Glass Household emelkedését és bukását mutatja be. A korong a tengerentúl a legendás csapat harminckilenc és fél éves slágerlistás karrierjének tizedik Top 10 nagylemeze.

Forrás: Red Dot

The Who


Eggyel lejjebb az európai listákon már a múlt héten szereplő új Meat Loaf album, a Bat Out of Hell III - The Monster Is Loose debütált. A Bat Out of Hell első fejezete 1977-ben látott napvilágot, ami akkor a tizennegyedik helyig jutott, míg az 1993-as folytatás, a Bat Out of Hell II: Back Into Hell az első pozíciót is megszerezte, ami főként a I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) sikerének volt köszönhető.

Kilencedikként az idei American Idol című tehetségkutató verseny hatodik helyezettjének első nagylemeze nyitott Small Town Girl címmel. A zenei irányzatként a countryt választó, idén húsz éves, New Orleans-i Kellie Pickler bemutatkozó albumán a Dixie Chicks legsikeresebb korongjait is jegyző Blake Chancey segédkezett producerként. A lemezről a héten a Red High Heels című dal a Hot 100-ra is feliratkozott, ahol a kilencvenkilencedik helyet szerezte meg.

A Deftones ötödik stúdióalbumával a tizedik pozícióban tért vissza a listára. A Chino Moreno vezette kaliforniai csapat Saturday Night Wrist című anyagán szakított a hagyományokkal és korábbi lemezeik producere, Terry Date helyett Shaun Lopez és Bob Ezrin (Alice Cooper, KISS, Pink Floyd) segítségével készítette el az albumot, melyről a rock listákon a Hole in the Earth című dal található meg. Ezenkívül vendégénekesként Serj Tankian (System of a Down) és Annie Hardy (Giant Drag) is hallható egy-egy dalban.

Forrás: EPA

Deftones


A Top 20 utolsó új belépője a kubai gyökerekkel rendelkező rapper, Pitbull harmadik, El Mariel című anyaga. A Rick Ross-hoz hasonlóan Miamiból származó MC új anyagán szokás szerint egy sor neves producerek és másik rapper is feltűnik. Az album dalai közül a Bojangles a Hot 100-on szerepelt, míg a Dime a latin dalok rangsorában található meg. Az eredetileg Armando Christian Pérez néven született rapper jövőre Armando címmel egy teljesen spanyol nyelvű albumot készül megjelentetni. A Top 20-ba a Fergalicious című dalával a Hot 100-on jelenleg a harmadik helyen álló Fergie, valamint a country listát a Before He Cheats című szerzeménnyel vezető Carrie Underwood lemezei tértek vissza. Javított még Beyoncé B'Day című albuma, melyről a Déja Vu és a Ring the Alarm után, három hónap alatt már a harmadik sláger került a Hot 100 huszas mezőnyébe az Irreplaceable kapcsán. Ezenkívül a Jay-Z-vel közösen előadott Upgrade U a héten debütált a kilencvenkettedik helyen.

Az ötvenes mezőnyben mindössze két nagylemez kezdett új jelzéssel, melyek közül Jeremy Camp Beyond Measure című albuma a huszonkilencedik pozíciót szerezte meg. A christian (keresztény) rock nevű műfajt képviselő előadóval leginkább a WOW válogatáslemezeken, valamint a különböző christian listákon találkozhatunk. Utolsó új belépőként egy európai illetőségű előadó került a Billboard albumlistájára Lady Sovereign személyében. A londoni grime MC Public Warning című korongja a negyvennyolcadik helyen debütált. Miután a szigetországban virágzó underground szcéna számos férfi képviselője mellett (Dizzee Rascal, Wiley, Kano, Lethal Bizzle) az irányzat első számú női sztárja lett, adott néhány koncertet a tengerentúlon is, melynek következtében egyenesen Jay-Z szerződtette le a Def Jam kiadóhoz első, nem amerikai női előadóként. Időközben a brit listára több dala is felkerült, melyek közül az Ordinary Boys-szal közösen újra kiadott Nine2Five-val a Top 10-be is bekerült. A héten az album mellett a magát hivatalosan is a legnagyobb törpének nevező rapperhölgy Love Me or Hate Me (Fuck You!!!!) című dalának is sikerült betörnie az ötvenes mezőnybe, hiszen a Hot 100 listáján jelenleg a negyvenötödik helyen tartózkodik, a kemény brit akcentussal előadott dal.

Forrás: Red Dot

Lady Sovereign


Végül az albumok közt essen néhány szó a legnagyobb nyertesekről, valamint a hét veszteséről. Előbbi címet az All-American Rejects érdemelte ki, mivel a hatvankilenc hete listás Move Along című albumával negyvenegy helyet lépett előre, ami a negyvenhetedik pozíciót jelenti az oklahomai emorockereknek. A platinalemezes csapat emellett a Hot 100-on is nagyot javított, ahol It Ends Tonight című daluk a harminckettedik helyet cserélte a tizennyolcadikra. A hét csalódását Mr. Britney Spears, azaz Kevin Federline könyvelheti el, akinek Playing With Fire című lemezére mindössze 6485-en voltak kíváncsiak. A hatalmas promóciós kampány ellenére K-Fed albumának ez csak a százötvenegyedik helyet jelenti, plusz a héten Britney is benyújtotta a válókeresetet gyermekei apja ellen.

A Hot 100-on Justin Timberlake és T.I. megőrizte első helyét a My Love-val, legmagasabb új belépőként pedig Gwen Stefani és a Wind It Up került a listára a negyvenedik pozícióban. A dal - melynek producere a Neptunes duó volt - a No Doubt énekesnőjének december elején The Sweet Escape címen megjelenő második szólóalbumának előfutára. Az idén májusban első gyermekének életet adó énekesnőnek egyben ez karrierje legmagasabban debütáló felvétele is ezen a listán.