Diddy tíz év múltán is a csúcson

Vágólapra másolva!
"Ten years from now we'll still be on top" - rappelte 1997-ben Puff Daddy, aki most Diddy néven váltotta valóra a jóslatot, és csaknem tíz év után újra az amerikai lista csúcsára jutott. A briteknél még mindig a Killers új anyaga a legkelendőbb, míg a németek a Juli nevű csapat lemezét vásárolták a legnagyobb mennyiségben. Nálunk Ákoshoz kerültek a legtöbben Még közelebb, de sokan eljutottak a NOX Örömvölgyébe is.
Vágólapra másolva!

Amerikában a november 4-én harminchetedik születésnapját ünneplő, korábban Puff Daddy, mára már csak Diddy művésznéven ismert rapper ötödik, Press Play című albuma debütált az első helyen. A lemezből a megjelenés hetében 170 483 darabot értékesítettek. Az eredetileg Sean John Combs néven született rapmogul a kilencvenes évek elején producerként tevékenykedett, többek között Mary J Blige és a TLC albumain. Időközben megalapította Bad Boy nevű saját kiadóját, melynek első művészei között volt található Notorious B.I.G. is, és Puffy ekkor jobbára még csak az előadók videoklipjeikben szerepel. Az évtized közepére a média által is felnagyított rivalizálás kezdődik a Death Row kiadóval, melynek elsőként 2Pac esik áldozatul 1996-ban. Fél évvel később éri halálos lövés Combs közeli barátját, a máig az egyik legnagyobb keleti parti MC-nek tartott Notorious B.I.G.-t. Tőle egy Police sláger alapjaira épülő slágerrel, az I'll Be Missing You-val vesz búcsút, ami végérvényesen meghozza neki az áttörést előadóként is. Az érzelmileg nagyon nehéz 1997-es esztendő karrierje szempontjából az egyik legsikeresebb, hiszen saját debütlemeze mellett Notorious B.I.G. és Ma$e albumai is megszerzik az első helyet, míg a Hot 100 csúcsán sorra váltják egymást az olyan dalok, melyeknek ő a producere.

Második nagylemeze Forever címmel 1999-ben a második helyig jut, miközben az év végén akkori barátnőjével, Jennifer Lopezzel keverednek egy lövöldözésbe. 2001-ben szintén a második pozíciót szerzi meg The Saga Continues... című korongjával, melyen már a P. Diddy művésznevet használja. Egy évvel később egy mixlemezzel tér vissza a Billboard lista csúcsára. 2003-ban a Bad Boys című film második részéhez készített filmzenealbummal sikerül az élre kerülni, míg idén olyan, a kiadónál szereplő előadók értek el szép sikereket lemezeikkel, mint Yung Joc, Cassie vagy a Danity Kane. Az új lemezen számos neves sztár közreműködik, köztük Nas, Jamie Foxx, Mary J. Blige, Brandy, Cee-Lo és Big Boi. Az eddig listára kerülő dalokban pedig a Pussycat Dollsból ismert Nicole Scherzinger (Come to Me) vagy a héten a Hot 100 hatvankettedik helyén debütáló Tell Me című slágerben Christina Aguilera a rapper partnere. Az emellett több sikeres üzleti vállalkozást is folytató Diddy családja hamarosan ikrekkel fog bővülni.

A második helyet megőrizte az Evanescence The Open Door című nagylemeze. A három hét alatt több mint 700 ezer példányban értékesített album következő sikerdala előreláthatólag a Lithium című felvétel lesz. The High Road című második korongjával a tizenhat éves JoJo nyitott a lista harmadik pozíciójában. A Joanna Noëlle Levesque néven született énekesnőt idén tavasszal két vígjátékban is láthattuk. Az Aquamarine című filmben egy sellőlány volt a barátnője, míg az RV című mozifilmmel Robin Williams oldalán a mozilista csúcsát is megjárta. Most újra a slágerlistákon találkozhatunk nevével, ahol először 2004-ben tűnt fel a mostanra már platinalemezzé vált, saját nevével fémjelzett albumával. Ennek legnagyobb sikere a Leave (Get Out) című sláger volt, ami a Hot 100-on a tizenkettedik helyig jutott. Az új anyag első kislemezsikere a Too Little Too Late, amely a Hot 100 történetében az egyik legnagyobb ugrást hajtotta végre a listán, mikor a hatvanhatodik pozícióból a harmadikra lépett előre.

Forrás: Red Dot

JoJo


A negyedik helyre Justin Timberlake kapaszkodott vissza, lemezéről a dalok százas rangsorának első ötös mezőnyében a SexyBack és a My Love című dal is megtalálható. A country előadók közül Dierks Bentley Long Trip Alone című nagylemeze az ötödik helyet szerezte meg megjelenése hetében. Az album a countrylistán egyből az első pozícióban nyitott, míg az erről kimásolt Every Mile a Memory című felvétel a country dalok rangsorában ért a csúcsra a héten.

Nyolcadikként az American Idol második szériáját 2003-ban megnyerő Ruben Studdard harmadik, The Return című anyaga debütált. Az albumról a Change Me című dallal az R&B/hiphop dalokat felvonultató charton találkozhatunk. Érdekes tény, hogy mialatt a vetélkedőt megnyerő Ruben új korongjából az első héten 70 501 darab talált gazdára, addig Clay Aiken négy hete megjelent, A Thousand Different Ways című nagylemezéből ugyanennyi idő alatt 205 176-ot értékesítettek. Mindez azért érdekes, mert Aiken az American Idol ugyanazon szériájának csak második helyezettje lett.

Forrás: Red Dot

Dierks Bentley


A tizenhetedik pozícióban egy újabb countryelőadóval találkozhatunk, ide Vince Gill iratkozott fel These Days című négylemezes kiadványával. Ezek közül mind a négy korongnak külön címe is van, melyekhez más-más hangzás párosul, rengeteg vendégművésszel kiegészülve. A Some Things Never Get Old country dalokat tartalmaz, melyen Emmylou Harris, Alison Krauss és Lee Ann Womack közreműködik. A Little Brother című lemezen bluegrass és akusztikus szerzemények hallhatók Sheryl Crow, Bonnie Riatt, LeAnn Rimes, Diana Krall és Vince Gill neje, az 1991-ben a Baby Baby című dallal nagy sikert aratott Amy Grant társaságában. A rockosabb hangzású Workin' on a Big Chill-en Michael McDonald és Gretchen Wilson segédkezik, míg a soul és jazz hangzással átitatott The Reason Why című darabon többek között Rebecca Lynn Howard szerepel.

A mexikói származású R&B énekes, Frankie J nevével a nemzetközi slágerlistákon először a Suga Suga című dal kapcsán találkozhattunk, majd az Európában az Aventura és a 3rd Wish által sikerre vitt Obsession (No Es Amor) című dal a tengerentúlon az ő verziójában vált sikeressé, következő slágere pedig az Extreme More Than Words-ének feldolgozása volt. Most megjelent Priceless című harmadik nagylemeze a harmincadik pozícióban debütált, amiről a Mannie Fresh és Chamillionaire társaságában előadott That Girl került a listákra. Az Aerosmith egy válogatáslemezzel tért vissza a chartra. A harmincharmadik helyen kezdő Devil's Got a New Disguise - The Very Best of Aerosmith című korongon az összes olyan nagy sláger elhangzik, ami a bostoni csapat karrierjének meghatározó sikere. Így itt van a Run-DMC-vel közösen rögzített Walk This Way, a Janie's Got a Gun, a Crazy, valamint az Armageddon című film betétdalaként ismertté vált I Don't Want to Miss a Thing. Ezenkívül két vadonatúj szerzemény is felkerült a korongra, a címadó dal és a Sedona Sunrise személyében, melyek közül előbbi a Mainstream Rock listán is szerepel.

Forrás: MySpace

Ruben Studdard


A Lonestar nevű countrycsapat Mountains című új nagylemeze a harminchetedik helyen nyitott. A texasi négyes legnagyobb slágere az Amazed című dal volt, ami 2000-ben két hétig a Hot 100 listáját is vezetni tudta. Eggyel lejjebb a hiphop producer Hi-Tek Hi-Teknology 2 - The Chip című albuma debütált. Ezen az előadók között olyan rappereket hallhatunk, mint Busta Rhymes, Nas, The Game és Ghostface Killah.

Bár karácsonyig még kell néhányat aludni, a listán már kezdenek feltűnni az ünneppel kapcsolatos kiadványok. A múlt héten James Taylor és a NOW! válogatásszéria karácsonyi korongjai kerültek fel a listára az alsóbb régiókban, most a kanadai énekesnő, Sarah McLachlan Wintersong című albuma kezdett a negyvenkettedik pozícióban. Ezen többek között felcsendül a Silent Night és a Christmas Time Is Here című dal, utóbbiban Diana Krall az énekesnő duettpartnere. Xzibit éppen tíz évvel ezelőtt tűnt fel először a Billboard albumlistáján, mikor a Paparazzi című dalát tartalmazó At the Speed of Life névvel megjelent debütlemeze a hetvennegyedik helyen nyitott. A detroiti rapper az elmúlt pár évben az MTV Pimp My Ride című, autókat átalakító műsorának házigazdájaként is ismertté vált, miközben a mozivásznon is szerepelt, többek között a xXx: State of the Union és a Gridiron Gang című filmekben. Emellett maradt ideje egy album elkészítésére, ami most Full Circle címmel az ötvenedik helyen debütált, és erről elsőként a Concentrate című dalhoz készült videoklip.

A listán Sting lantlemeze tizenkét pozíciót javított, rajta kívül a countrysztár Tim McGraw best of lemezének sikerült nagyobbat előrelépnie. A Flicka című lovas dráma a mozilistán az ötödik helyen nyitott, a hozzátartozó filmzenealbum pedig a százhuszonharmadik pozíciót szerezte meg a Billboard albumlistáján.

A Hot 100 élén továbbra is Ludacris és Pharrell Money Maker című dala áll, akikre a legnagyobb veszélyt egy másik duó, Akon és Eminem jelenti a Smack That című felvétellel, ami a negyedikről a második helyre lépett elő.