Janet Jackson újra húszéves

Vágólapra másolva!
Nem tévedés, a legifjabb Jackson lány állítólag húszévesnek érzi magát, új albuma pedig a húsz évvel ezelőtti sikerlemezére hajaz. A nála két nemzedékkel fiatalabb Jamelia egyelőre csak a brit piacon volt Janet vetélytársa, de új lemezével világszerte befuthat. Továbbá: Ludacris megkomolyodik, Solomon Burke cowboykalapban, a Lemonheads tiszta, és a Larrikin Love kicsit zűrös. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Janet Jackson: 20 Y.O.

Várakozások: Talán első pillantásra furcsának tűnik, de Janet Jackson bizony már elmúlt negyven. Bár a köztudatba istenigazából később tört be, Janet már 1982-ben, 16 évesen megkezdte szólókarrierjét, de az igazi siker négy évvel később érte utol, amikor a Jam and Lewis szerzőpárossal hozta össze a jó sorsa, és a Control című album lett az első sikeralbuma, majd a Rhythm Nation 1814 világszerte a legnagyobb sztárok közé emelte a Jackson-család legifjabb tagját, és a helyzet nem is változott a következő évtized közepéig. Ekkor a magánéleti problémák által gyötört Janet sötétebb tónusra váltott, és a Velvet Rope (1997) már "csak" 3 millió példányban kelt el világszerte, de a 2001-es All For You-hoz hasonlóan azért vezette a Billboard listáját. Aztán jött az emlékezetes Super Bowl és az élő adásban kivillanó mellbimbó, amely negatívan befolyásolta karrierjét: a Damita Jo című albuma bukás lett, ő pedig magánéletileg is lejtőre került. Ekkorra már túl volt egy váláson is, és állítólag az evésben keresett menedéket, minek következtében annyira meghízott, hogy egyes hírek szerint kiadója külön személyi edzőt bérelt Jackson mellé, hogy leadja felesleges kilóit, nehogy elriassza rajongóit. Végül a fogyókúra sikerült, és új barátja, a producer Jermaine Dupri segítségével elkészült az új lemez is.

Eredmény: Dupri szerint a lemez címe (20 Years Old rövidítve, azaz húszéves) egyaránt utal a nagy sikerű és stílusteremtő Control albumra, illetve jelzi, hány évesnek érzi magát Janet. A hangzás igyekszik is felidézni ugyanazt a korszakot, és ebben ismét részt vállal a Jam and Lewis páros is. Dupri egy interjúban azt mondta, hogy a régi Human League-re emlékeztető hangzást szeretne elérni, vagyis Janet is csatlakozna a nyolcvanas évek szinti-popjához visszatérő énekesnők táborához, akárcsak tette azt nemrég Madonna vagy Nelly Furtado. A most piacra dobott második kislemezdal, a So Excited is a Herbie Hancock Rock It-jából szedett hangmintára épül, és sikeresen idézi fel a Control világát. Az biztos, hogy a Damita Jo-hoz képest felüdülés a lemez, de még inkább az lehetett volna, ha a dance vonalat erősíti az elkoptatott R&B-klisék helyett.

Kiknek ajánlható: Akinek Janet Jackson korábbi táncosabb, pörgősebb lemezei jöttek be.

Olyan, mint: Hiába az elektro-nosztalgia, azért a 20 Y.O. mégis inkább Mary J. Blige, mint mondjuk a sokat emlegetett Gwen Stefani. Röviden: mainstream R&B.

Jamelia: Walk With Me

Várakozások: Jamelia Davis Birminghamből érkezett a brit pop élmezőnyébe, és bár igazán csak az elmúlt évek folyamán futott be, már 1999-ben, 18 évesen megjelentette első kislemezét, egy évvel később pedig már egy albumot is, Drama címmel. Ezzel máris a brit R&B egyik legnagyobb sztárjává vált, ám szokatlan módon nem folytatta tovább a listák ostromát, hanem elment szülni. Mindez azonban nemhogy visszavetette volna a karrierjét, hanem inkább csak jótékony hatással volt rá, hiszen amikor 2003-ban visszatért, rögtön lépett egy szintet a népszerűségben, Superstar című száma pedig az év egyik legnagyobb slágere lett. Most újra szülésből tér vissza, a siker pedig ezek után borítékolható.

Forrás: Red Dot

Eredmény: Jamelia előző lemezén még csak kicsit mert eltávolodni az R&B-től, most viszont ő is megteszi azt a lépést, amit Beyoncétől Gwen Stefaniig annyian, és bátran elhagyja a műfajra jellemző sallangokat egy modern, eklektikus és persze megfelelően slágeres poplemez kedvéért. Így aztán az első kislemez, a Something About You kimondottan rockos, a szitáros Do Me Right-ot a legendás Afrika Bambaataa pörgeti fel, és itt van még a szintén kislemezre szánt Beware Of The Dog a Depeche Mode slágere, a Personal Jesus rockos gitárriffjét gyúrja át igazi dance-alappá. Szintén hangmintát vesz kölcsön az énekesnő egy másik sikeres brit zenekartól, a Stranglerstől is, amely a Golden Brown című örökbecsű csembalós alapjával képviselteti magát a No More című dalban. Továbbá az R&B és a modern soul is jelen van azért a lemezen (főként Jamelia énekstílusában).

Kiknek ajánlható: A modern, 21. századi eklektikus csajpop kedvelőinek, de az R&B felől is megközelíthető.

Olyan, mint: Beyoncé, ha Birminghamben nőtt volna fel.