Leukémiában halt meg a hippikorszak legendája

Vágólapra másolva!
61 éves korában meghalt Arthur Lee, aki a hatvanas évek kultzenekarának, a Love-nak volt a frontembere.
Vágólapra másolva!

A hányatott sorsú énekes-dalszerző leukémiában szenvedett, és nemrég jótékonysági koncertet is rendeztek New Yorkban, többek között Robert Plant, Ryan Adams és a Clap Your Hands Say Yeah! részvételével, a bevételt pedig Lee gyógykezelésére ajánlották fel.

Lee ennek ellenére sem tudott megbirkózni a gyilkos kórral, és menedzsere, Mark Linn augusztus 3-án bejelentette, hogy a zenész egy memphisi kórházban meghalt, a halálos ágyánál felesége, Diane volt mellette.

"Megdöbbentett Arthur halála, hiszen valami rejtélyes képessége volt arra, hogy a legkilátástalanabb helyzetekből is kilábaljon, beleértve a leukémiát is. Biztos volt benne, hogy az ősszel már újra a színpadon lehet" - mondta a menedzser.

A Los Angelesben alakult Love a hatvanas évek közepén hamar kultuszbanda lett Kaliforniában, de igazán sosem tudtak kitörni ebből a státusból. Maradandó értékű lemezeket készítettek, melyek közül a Forever Changes című 1967-es albumot ma már a rock klasszikusai között szokás emlegetni, legutóbb a Rolling Stone magazin rangsorában minden idők 40. legjobb lemezévé választotta. Megjelenése idején a Forever Changes Amerikában észrevétlen maradt, és a brit listán is csak a Top 30-ig jutott. Azóta viszont neves zenészek tucatjai nőttek fel rajta, és szomorú érdekesség, hogy a múlt hónapban elhunyt Syd Barrett is emlegette annak idején a zenekart, mint a Pink Floydot ért hatások egyikét. Játszotta egyébként a Love dalait a Ramones, a Damned, a Rush vagy Ted Nugent is, és sok más mellett Jack White a White Stripes-ból is híresen nagy tisztelője volt Lee-nek.

A fekete bőrű Arthur Lee a kritikusok egyöntetű véleménye szerint a Love géniusza volt, aki korántsem fekete zenét csinált, hanem a folk és a pszichedélia sajátos keverékét alkotta meg dalaiban. A Forever Changes után szélnek eresztette zenekara többi tagját, ami komoly hibának bizonyult, hiszen onnantól kezdve egyetlen maradandó értékű albumot sem sikerült készítenie. Ráadásul ekkorra már kábítószerezése is kezdte kikezdeni a szervezetét, és egyre kiszámíthatatlanabbul viselkedett. 1995-ben előbb megpróbálta felgyújtani volt barátnője lakását, majd illegális fegyverhasználat miatt börtönbüntetésre is ítélték, és csak hat év után szabadult. Azóta többször is sikerrel koncertezett, és további tervei is voltak, de a leukémia már nem engedett neki hosszú időt, hogy élvezhesse megkésve érkezett népszerűségét.