Shakira búcsúztathatja a legendás tévéshow-t

Vágólapra másolva!
A BBC stúdiójában leforgatták a legendás brit zenés tévéműsor, a Top Of The Pops utolsó részét, amely vasárnap kerül adásba - hat alternatív befejezéssel.
Vágólapra másolva!

A Top of The Pops 1964 januárjában indult el, és az egyre jobban kibontakozó pop-rockvilág egyik legfontosabb televíziós ugródeszkája volt, a slágergyártás fontos médiuma. Különösen jelentős, hogy a meghívott előadók nem playback-ről, hanem élőben adták elő dalaikat. A legelső adás helyszíne egy használaton kívüli, manchesteri templom, és a "nyitószám" a Rolling Stones volt. Ugyanebben az adásban fellépett I Want To Hold Your Hand című dalával, az azon a héten No. 1 helyezést elérő Beatles is - ez volt egyike azon ritka alkalmaknak, amikor a két "ősi rivális" megosztotta egymással a pódiumot -, valamint az akkortájt rendkívül népszerű Dave Clark Five és Dusty Springfield, a brit soul kiváló képviselője.

A záróadás felvételén, mintegy 200 néző láthatta élőben Sir Jimmy Savile-t, az adás ma 79 éves, egykori műsorvezetőjét, aki a 42 évvel ezelőtt sugárzott, első Top házigazdája volt. A legendás showman mellett felléptek a műsor további híres mozgatói, köztük Janice Long, Tony Blackburn és Mike Read. Ezúttal nem voltak élő fellépők, hanem a korábbi szereplők filmjeit vetítették újra: természetesen köztük volt a Stones, de a Wham!, Madonna, a Spice Girl, Beyoncé Knowles, a Coldplay és Robbie Williams is.

A Top of The Pops az 1970-es években ért a csúcsra, akkortájt mintegy 15 millió nézőt mondhatott magáénak. A kislemezpiac visszaesésével, és főleg az olyan zenecsatornák beindulásával, mint az MTV vagy a VH1, a közönség lassan elpártolt tőle. A búcsúadást vasárnap vetítik.

Szokás szerint ezt a műsort is a heti listavezető zárja majd, ám mivel az adást még szerdán rögzítették, nem lehetett tudni a győztes személyét. Ezért a műsornak hat különböző befejezését vették fel, mivel igen szoros a verseny a hét kislemezei között. A történelmi adást így zárhatja Rihanna, Lily Allen, Shakira, a múlt heti listavezető McFly vagy akár a Kasabian is.