A tetszhalott díva és a kövérek hete

Vágólapra másolva!
A héten igazán nagy érdeklődésre számot tartó stúdiólemez nem jelent meg, viszont így is akad érdekesség szép számmal. Fatboy Slim például legnagyobb sikereit gyűjtötte össze egy lemezre, Diana Rossnak egy 24 éve tetszhalott lemeze éledt fel, Frank Black Pixies-lemez helyett még mélyebbre ásott az amerikai zene múltjába, míg a Divine Comedy hozta a szokásos magas színvonalat.
Vágólapra másolva!

Fatboy Slim: The Greatest Hits (Why Try Harder)

Előzmények: Quentin "Norman" Cookról még mindig elég kevesen tudják, hogy boldogult ifjúkorában egy hagyományos brit gitárzenekarban, a Housemartinsban basszusgitározott. Az idén 43 éves DJ szupersztár nem esett kétségbe, amikor a zenekar 1987-ben feloszlott, hiszen az akkor kibontakozó acid house mozgalom rövid idő alatt ráállította az elektronikus zenére. Cook egyszerre több projektben is dolgozott: sikeres volt a Beats International nevű együttessel, majd a Freak Power gitárosaként és a Pizzaman nevű techno formáció agyaként is. Aztán találta meg az igazi önmagát Fatboy Slimként (a borítón is a kövér fiú képe szerepel), és innentől kezdve már ismerős a sztori: remixek, majd slágerek, amik a kilencvenes évek második felének egyik legsikeresebb és legkeresettebb előadójává tették. A big beatnek nevezett stílus virágzása idején Fatboy volt a műfaj legnagyobb sztárja - pech, hogy rövid életű big beat hanyatlása magával vonta Fatboy Slim elhalványulását is, és inkább mixalbumokon dolgozott, miközben a két évvel ezelőtti, Palookaville című lemeze különösebb feltűnés nélkül került a boltokba.

Eredmény: Mi más hozhatná hát vissza a köztudatba Fatboy Slim nevét, mint egy válogatás, a legnagyobb slágerekkel? Bár a techno különböző ágai az igen gyorsan avuló kategóriába tartoznak, és ez alól a big beat sem kivétel, Fatboynak azért vannak olyan számai, amelyek nemcsak 1998-ban számíthattak érdeklődésre: a Rockafeller Skank vagy a Praise You például még ma is fel-feltűnik a rádiókban. Egy évtized munkáját öleli fel a lemez, rajta 18 szám, még a Groove Armadának készített I See You Baby és a Cornershopot befuttató Brimful of Asha is, valamint egy új kislemez, The Old Pair Of Jeans címmel.

Kiknek ajánlható: Akik el akarják adni a régi Fatboy Slim-lemezeiket - igazság szerint tényleg elég egy válogatás Norman Cook munkásságáról, nehéz elhinni, hogy a slágerein kívül a lemezeket kitöltő, gyakran 7-8 perces ecstasy fűtötte partiszámokat bárki is végig tudná hallgatni 2006-ban.

Olyan, mint: Egy best of lemez esetén ez a kategória felesleges is.


Diana Ross: Blue

Előzmények: A már 62 éves soul-díva igen ritkán jelentet meg már új lemezeket (utoljára hét évvel ezelőtt), és most is egy évtizedekig a polcon porosodó anyagot poroltak le újra. Így aztán Diana Ross szép lassan kikopott a köztudatból, noha minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, kezdetben a Supremes tagjaként volt a vezető énekesnője a korszak legnépszerűbb csajtriójának, majd annak feloszlása után, 1969-től szólóban is megőrizte pozícióját az elitben. Így történt ez egészen a nyolcvanas évek közepéig, még filmszínészként is igen gyakran foglalkoztatták, ám szép lassan eltűnt a porondról, és visszatérő lemezei sem hozták meg a kívánt hatást.

Forrás: Red Dot

Eredmény: A Blue felvételei 1972-ben készültek, nem sokkal azután, hogy Ross eljátszotta Billie Holiday szerepét a Lady Sings The Blues című filmben, ahol tökéletesen adta elő Holiday klasszikusait. Ezen felbuzdulva készített egy másik lemezt, melyen 12 dzsessz-standard szerepelt. Ross híres kiadója, a Motown vezetője, Berry Gordy azonban úgy döntött, hogy az énekesnő karrierjének többet használna, ha visszatérne a poposabb hangvételű zenéhez, és így a Blue maradt szalagon. Most végre kiadták, négy másik felvétellel együtt, és Ross mindegyiket sikerrel igazította a saját egyéniségéhez.

Kiknek ajánlható: A vokális dzsessz és Gershwin rajongói, Diana Ross kedvelői, és mindenki más, aki érdeklődik egy 24 évig titkolt klasszikus iránt.

Olyan, mint: "Csak" a világ egyik legjobb énekesnője énekel évtizedekkel korábbi klasszikusokat a maga módján, szóval semmi különös.