Pincéjében lett világsztár a skót énekesnő

Vágólapra másolva!
Az Államokban a múlt heti csendes hét után négy lemez is debütált a Top 10-ben, míg a szigetországban a teljes Top 5 megújult. A kontinensen kevesebb volt a változás a heti slágerlistákon. 
Vágólapra másolva!

Amerikában két hét után újra visszatért a rock a lista élére. Karrierje folyamán eddigi legjobb helyezését szerezte meg a kaliforniai punk rock csapat, az A Fire Inside, amely röviden csak AFI-ként vált ismertté. Három évvel ezelőtt megjelent nagylemezük, a Sing the Sorrow hozta meg az áttörést a zenekarnak, akik egyre szélesebb körben váltak ismertté. Ennek eredményeképp a decemberunderground néven kiadott anyag most egyből a csúcsra repítette a csapatot. A Davey Havok vezette banda a június 3-án tartott MTV Movie Awards-on is fellépett, ahol az album első dalát, a Miss Murder-t adták elő. A felvétel tizenkilenc pozíciót javítva a Hot 100 huszonnegyedik helyén áll.

A második helyen a két hétig listavezető Dixie Chicks albuma áll, akik három hét alatt nagyon közel kerültek a platinastátuszhoz. Harmadikként a Yung Joc művésznevet válsztó atlantai rapper, Jasiel Robinson nyitott bemutatkozó lemezével, ami a New Joc City címet kapta. A fiatal előadó It's Going Down című felvétele hetek alatt hatalmas népszerűségre tett szert az Államokban, jelenleg a Hot 100-on a harmadik helyen található. Több remix is készült a dalhoz, az egyik verzióban déli rapperek osztják a rímeket, mint például Slim Thug, míg egy másik változatban a harlemi Cam'Ron szól be újra Jay-Z-nek. Yung Joc leszögezte, hogy neki a viszályhoz semmi köze, egyszerűen csak a dal alapjai lettek használva.

A kilencvenes évek végétől a rapzenében a nyugati partvidék kissé mellőzve lett. Sokkal nagyobb szerep jutott New Yorknak (Jay-Z, 50 Cent) és még inkább a déli államok rappereinek, mint Ludacris, az OutKast vagy az utóbbi időben T.I. és Young Jeezy. A Los Angeles-i gangsta rap mozgalomból jobbára csak Snoop Dogg maradt aktív a lemezkészítés terén, akihez nyugati rapperként csatlakozott nemrégiben the Game. Most azonban visszatért az egykori legendás rapcsapat, az N.W.A. egyik alapítótagja, O'Shea Jackson, ismertebb nevén Ice Cube. A rapper a nyolcvanas évek végén még Dr. Dre-vel és a néhai Eazy E-vel együtt ontotta a rímeket, hogy aztán később szólóalbumokkal növelje népszerűségét, melyeken olyan dalok találhatók, mint az It Was a Good Way vagy a Check Yo'self. Az ezredfordulóra azonban már inkább filmes karrierjére koncentrált, így láthattuk thrillerben, akciófilmben és számos vígjátékban, melyek közül többnek a producere is volt. A rengeteg filmszerep után azonban most Laugh Now, Cry Later című albumával újra visszatért a slágerlistákra. A nagylemez a negyedik helyen nyitott, közreműködőként hallható rajta Snoop Dogg, W.C. és Lil Jon. Első sikerdalként a Why We Thugs című felvétel került a héten a Hot 100-ra a kilencvenkettedik helyen.

Forrás: www.afireinside.com

AFI



A hetedik pozícióban a Cars (Verdák) című animációs mozi filmzenealbuma kezdett. Ezen olyan előadóktól hallhatók dalok, mint Sheryl Crow, John Mayer, a Rascal Flatts és Brad Paisley. A film - melynek eredeti verziójában olyan sztárok, mint Owen Wilson és Paul Newman kölcsönözték az autók hangját - több mint 60 milliós bevétellel kezdett a tengerentúli mozilista élén, június 15-től a hazai filmszínházakban is megtekinthető. A Gnarls Barkley szintén fellépett az MTV fent említett filmes díjátadóján, ennek következtében albuma új csúcspozíciót megszerezve a tizenegyedik helyen áll. A páros Crazy című dala pedig már a Hot 100 húszas mezőnyébe is bekerült.

A tizenkettedik helyen a Terror Squadból is ismert DJ Khaled első önálló nagylemeze nyitott Listennn: The Album címmel. A mixtape- és rádiós DJ-ként egyaránt tevékenykedő Khaled lemezén napjaink összes nagy rappere feltűnik egy-egy dalban, a válogatáson többek között hallható Juelz Santana, Chamillionaire. T.I., Kanye West és Young Jeezy.

A tizenkilencedik helyet négy, Amerikában közismert komikus legújabb nagylemeze szerezte meg, amely Blue Collar Comedy Tour: One for the Road címmel került a boltokba. A mókamesterek között megtaláljuk Jeff Foxworthyt, a szintén nagy nevettető Bill Engvallt, a Larry the Cable Guy néven ismertté vált Daniel Lawrence Whitney-t, aki szintén a Cars című filmben szinkronhang és az idén már szólóban is Top 20 helyezést elért Ron White-ot.

Hamarosan a nyári fesztiválok is kezdetüket veszik , ennek kapcsán a héten több válogatásalbum is feltűnt a listán. Míg az Unsound és a Hopelessly Devoted to You Vol. 6 nevű korongok csak a százötvenes mezőny alatt tudtak nyitni, addig a szokásokhoz híven június első hetében a boltokba kerülő Vans Warped Tour idei kiadása a huszonhetedik helyet szerezte meg. Az extrém sport bemutatókkal egybekötött zenei fesztiválon számos színpadon lépnek fel ska és punkzenekarok. A duplalemezes albumon most olyan csapatok kaptak helyet, mint a NOFX, a Helmet, a Gogol Bordello vagy a Motion City Soundtrack.

Forrás: EPA

Andrea Bocelli és Christina Aguilera



Az AFI és Ice Cube mellett található még kaliforniai illetőségű előadó az új belépők között, akik éppen a rock és a rap között egyensúlyoznak zenéjükkel, melyet rapcore-ként vagy saját állításuk szerint pszihedelikus hiphop-punk rockként lehetne jellemezni. A harmickilencedik pozícióban debütáló Kottonmouth Kings legújabb, Koast II Koast című anyaga egy kicsit hiphoposabbra sikerült a szokásosnál, a Where's the Weed At? című felvételnek pedig már a nevéből is kiderül, hogy mit szeretnének legalizálni a srácok. Az ötvenes mezőnyben a legnagyobbat Andrea Bocelli tudott előrelépni, aki Amore című lemezével húsz helyezést javított. Az Európában mindenütt nagyon sikeres grúz énekesnő, Katie MeluaPiece by Piece című albuma a héten került kiadásra a Atlanti-óceán túlpartján, ahol egyenlőre a száznyolcadik helyet szerezte meg.

Ami a slágereket illeti, a Hot 100 legmagasabb új belépője Christina Aguilera nevéhez fződik, akinek Ain't No Other Man című dala a tizenkilencedik helyen nyitott. Ez az énekesnő legjobb debütálása a tengerentúli listán, a szerzemény pedig az augusztus 15-re várható, Back to Basics című nagylemezének előfutára.