Csirkék, bálványok és angyalok a listákon

Vágólapra másolva!
Amerikában újra a country-é a főszerep, emellett egy új rockbanda, egy reggaetón sztár és két válogatásalbum nyitott az élmezőnyben. Európában továbbra is a Red Hot Chili Peppers uralja a listákat és felkapaszkodóban van a Pet Shop Boys. Nálunk a rengeteg gyereklemez mellett még mindig a Tankcsapda albuma fogy a legjobban.
Vágólapra másolva!

Négyheti rockzenei uralom után újra egy countrytrió trónol az amerikai albumlista élén. Míg nemrégiben a három fiatalemberből álló Rascal Flatts vezette az eladási adatokat, most a három hölgy alkotta texasi Dixie Chicks lemeze robbant be az első helyre, rögtön aranylemezként debütálva. Legfrissebb, Taking the Long Way címet viselő hanghordozójukból ugyanis 525 829 darab talált gazdára megjelenésének hetében.

A zenekar pályája kvartettként indult még 1989-ben és eleinte a country helyett inkább a vele rokon bluegrass nevű irányzatot képviselte muzsikájuk. Az első két albumot még a testvérpár Martie és Emily Erwin mellett Laura Lynch, valamint Robin Lynn Macy közreműködésével vették fel, ezután az utóbbi hölgy kivált, majd 1995-ben Laura Lynch helyére Natalie Maines került. Az igazi sikerek ezután kezdődtek a zenekar életében: az 1998-ban megjelent Wide Open Spaces című lemezből 12 milliót értékesítettek és két Grammy-díjjal is jutalmazták azt. Következő, Fly című lemezük tízszeres platina lett és szintén két aranygramofont zsebelt be a Grammy gálán. A 2002-ben kiadott Home-ról két dal, a Long Time Gone, valamint a Fleetwood Mac-feldolgozás Landslide a Hot 100 tízes mezőnyébe is bejutott. A lemez sikere négy Grammyt hozott a csapatnak, ám pár hét múlva dalaikat bojkottálták, mivel Natalie Maines az iraki invázió kapcsán kijelentette: szégyellik, hogy hozzájuk hasonlóan az Egyesült Államok elnöke is Texasból származik. Azóta ez a mostani a lányok első albuma, sikerük azonban töretlennek bizonyul, hiszen eddig az egyetlen lánycsapat az Államokban, amelynek három nagylemeze debütált az első helyen. Az album producere egyébként az elmúlt két hétben listavezető Red Hot Chili Peppers albumáért is felelős Rick Rubin volt. Az anyagon fel is tűnik Chad Smith, a Chili ütőse. Az album első sikerdala a Not Ready to Make Nice című felvétel.

Május 23-án került a boltokba a High School Musical című Disney film DVD-n, melynek megjelenése újra feljebbhúzta a mozihoz készült filmzenealbumot is. Az idei év eddigi legsikeresebb soundtrackje a második helyre tért vissza huszadik listás hetén.

Forrás: www.dixiechicks.com

Dixie Chicks


Az American Idol című tehetségkutató műsor idei szériájának fináléjára május 24-én került sor a tengerentúl. Amerika legújabb Megasztárja a harmincéves alabamai Taylor Hicks lett, aki ezzel olyan előadók sorához csatlakozott, mint Kelly Clarkson, Ruben Studdard, Fantasia Barrino és Carrie Underwood. Az újdonsült bálvány bemutatkozó albumára még várni kell, azonban a lista harmadik helyén debütált egy válogatáslemez, melyen az idei évad összes döntős előadójától hallható egy-egy felvétel. Az American Idol Season 5: Encore című albumon hallható többek között a második helyezett Katharine McPhee, Elliott Yamin és Ace Young döntőben elhangzott felvétele. A lemezről a negyedik helyen záró Chris Daughtry és a nyertes Taylor Hicks dalai a Hot 100-on is feltűntek. Meglepő módon Chris Bon Jovi-dalának (Wanted Dead or Alive) változata lett a hét legmagasabb új belépője a negyvenharmadik helyen, míg Taylor 1976-os Doobie Brothers klasszikusa (Takin' It to the Streets) csak a hatvankilencedik pozíciót szerezte meg. A nyertes Do I Make You Proud című dala június 13-án kerül a boltokba.

A negyedik helyen az Angels & Airwaves nevű rockzenekar bemutatkozó albuma nyitott, melyet We Don't Need to Whisper címmel dobtak piacra. A csapat a Blink-182 egykori gitárosának, Tom DeLonge-nak az új zenekara. A sikeres kaliforniai pop-punk trió 2005-ben meghatározatlan időre felfüggesztette a banda további működését, majd az év végén egy Greatest Hits albumon pályájukat is összefoglalták. Azóta a dobos Travis Barker több zenei projektben is feltűnt, valamint az MTV Meet the Barkers című valóságshowjában követhető nyomon mindennapi élete egykori Playboy modell feleségével (Shanna Moakler) és gyermekeikkel. Tom DeLonge megalakította az Angels & Airwaves nevű zenekart a Box Car Racer, az Offspring és a Distillers volt tagjaival. A Kanadában és Ausztráliában is sikeres albumról eddig a The Adventure című dal került fel a listákra, második kislemezként a Do It for Me Now című felvétel várható. A Red Hot Chili Peppers legújabb albuma az ötödik helyre esett vissza, míg a Rascal Flatts megőrizte hatodik helyét.

A hetedik pozícióban William Omar Landrón, ismertebb nevén Don Omar King of Kings című albuma kezdett. Don Omar Daddy Yankee mellet az egyik legismertebb reggaetón előadó, akinek karrierje a Puerto Rico-i Héctor y Tito nevű formáció háttérénekeseként kezdődött. Első önálló nagylemeze 2003-ban jelent meg, a nagy áttörést azonban a tavalyi Reggaetón Latino című dal hozta meg neki, mely az irányzat egyik himnuszává vált. Most megjelent nagylemeze az eddigi legsikeresebb reggaetón album, melynek első slágere, az Angelito a Billboard latin listájának harmadik helyén áll. A korongon közreműködik a harlemi rapper, Juelz Santana, valamint a reggae sztár Beenie Man és a hiphop hegedűsként híressé vált Miri Ben-Ari.

A nyolcadik helyen egy újabb válogatáslemez kezdett WWE: Wreckless Intent címmel. Az albumon ismert rock- és rapelőadók dalai hallhatók, melyek az Amerikában nagyon népszerű szórakoztatósport, a pankráció műsoraiban (RAW, SmackDown!) hangzanak el. Ezekre a dalokra vonulnak be heti rendszerességgel az arénába a különböző karakterek, hogy ellenfeleikkel megküzdjenek. A lemezen olyan csapatoktól hallhatók dalok, mint a P.O.D. - amelynek énekese Sonny Sandoval együtt járt iskolába a jelenlegi bajnokkal Rey Mysterióval -, az Oscar díjas Three 6 Mafia és a Motörhead, akik az ellenfeleit sokszor kalapáccsal elverő Triple H kedvenc zenekara, így természetesen a the Game néven is ismert pankrátor az ő zenéjükre vonul be a ringbe.

Forrás: www.defleppard.com

Def Leppard


Az ötvenes mezőnyben mindössze két új jelzésű album található még. Elsőként a tizennegyedik helyen nyitó Wreckers nevű duó Stand Still, Look Pretty című debütáló lemezével találkozhatunk. A csapat két lányból, az eddig szólóelőadóként ismert Michelle Branchből és szintén énekes-dalszövegíró barátnőjéből, Jessica Harpból áll. Jessica korábban Michelle háttérénekesnőjeként is hallható volt, első közös felvételük Wreckers néven a One Tree Hill című szappanoperában hangzott el, miután tavaly Carlos Santana albumán is feltűntek az I'm Feeling You című dalban. A nagylemez első sikerdala a Leave the Pieces.

Tizenhatodikként a veterán brit hard rock csapat, a Def Leppard feldolgozásokat tartalmazó albuma kezdett a listán. A Yeah! című nagylemez olyan zenekarok dalait szabja át, mint a T. Rex, a Kinks, a Roxy Music vagy a Thin Lizzy. A Hell Raiser című Sweet nótában háttérénekesként a Darkness frontemberét, Justin Hawkinst is hallhatjuk vokálozni. A nagylemez otthon Angliában csak az ötvenkettedik pozíciót tudta megszerezni. Nagy hatást gyakorolt még a héten az Academy of Country Music díjkiosztó ceremóniája a listára, hiszen Carrie Underwoodon és a Rascal Flattsen kívül további kitüntetett előadók lemezei, mint a Brooks & Dunn, Brad Paisley és Keith Urban léptek előre. Rajtuk kívül a Hot 100-on továbbra is az élen álló Chamillionaire korongja javított.