Szívrohamban meghalt a reggae legendája

Vágólapra másolva!
A 64 éves Desmond Dekker halálhírét menedzsere közölte a hírügynökségekkel. A turné előtt álló énekes a hatvanas években Jamaica első világsztárja volt, és a későbbi reggae- vagy skaelőadók nagy elődjüket tisztelték benne.
Vágólapra másolva!

Dekker legnagyobb slágere az Israelites volt 1969-ben az óceán mindkét partján, és azóta is a műfaj egyik klasszikusának tekintik. Az énekes surrey-beli otthonában kapott végzetes szívrohamot csütörtök reggel.

Menedzsere szerint Dekker kiváló egészségnek örvendett, és még a halálát megelőző este sem volt jele annak, hogy bármi baja lenne. "Hatalmas sokk, nem hiszem, hogy valaha is meg tudom ezt emészteni" - mondta Delroy Williams. "Amikor megjelentette az Israelites-t, még senki sem hallott Bob Marley-ról, Desmond kövezte ki neki az utat."

Desmond Dekker 1941-ben született Kingstonban, és eleinte hegesztőként dolgozott, majd Desmond Dekker And The Aces nevű zenekarával egyre népszerűbbé vált, így életét teljesen a zenének szentelhette. Az Israelites után még egyéb slágerei is voltak, így az It Mek vagy a You Can Get It If You Really Want (utóbbi második lett a brit slágerlistán, míg az Israelites vezette is azt).

A hetvenes években Dekker Angliába költözött, de népszerűsége fokozatosan megkopott, míg végül 1984-ben tönkrement. Később az Israelites új verziójának köszönhetően ismét felkapták a nevét, és visszatérhetett a koncertszínpadokra is. Június 2-án Prágában adta volna következő koncertjét, de lekötött fellépései voltak Lengyelországban, Svájcban és Angliában is. Az elváltan élő énekes életműve meghatározó volt a ska, a reggae és a rocksteady műfajokban is.