30 év után térnek vissza a besúgók

Vágólapra másolva!
Iggy Pop legendás zenekara, a Stooges három évtizedes szünet után állt össze újra 2003-ban, eleinte csak koncertekre, de most már új lemez is lesz, melyben a Nirvana volt producere is segédkezik majd.
Vágólapra másolva!

1969-ben jelent meg a Stooges első, rocktörténeti jelentőségű, cím nélküli lemeze, amely megjelenésekor nem keltett nagy feltűnést, de a zenekar hamar kultikus státusra tett szert, és a pár évvel később kibontakozó punkmozgalom idején már egyöntetű tisztelet övezte a Stooges (Besúgók) névre keresztelt bandát. Az együttes azonban ezt a sikert már nem érte meg, 1973-ban ugyanis feloszlott, és frontembere, Iggy Pop sikeres szólókarrierbe kezdett.

2003-ban aztán meglepetésre újra összeállt az eredeti Stooges két, még élő tagjával, Ron és Scott Ashetonnal (a basszusgitáros Dave Alexander már nem él), és koncertkörútra indult, de egészen mostanáig nem esett szó arról, hogy lemezt is készítene a zenekar.

Most azonban Iggy Pop megerősítette a lemezről keringő híreket: jövőre lesz új Stooges-lemez, melynek producere az a Steve Albini lesz, aki a Nirvanán kívül olyan előadókkal is dolgozott együtt, mint a Pixies vagy PJ Harvey.

"Még mindig rám irányul a legnagyobb figyelem a zenekarban" - mondta most Iggy, "mindenkinek megvan a maga szerepe. Úgy mennek a dolgok, akárcsak annak idején a középiskolás időkben."

"Rengeteget kísérleteztünk" - tette hozzá a hatvan felé közelítő énekes. "Makacs emberek vagyunk. Nekiállhattunk volna, és tíz perc alatt megtaláltuk volna a saját hangzásunkat, de ez túl egyszerű lett volna. Így aztán két-három havonta találkoztunk egy négy- vagy ötnapos összetartás erejéig, és zajongtunk, ahogy a csövön kifért. Ahogy ment az idő, egyre jobban kezdtünk úgy szólni, ahogyan kell."