A Stones harmadszor kopogtat Kínában

Vágólapra másolva!
A Rolling Stones eddig kétszer is hiába szeretett volna koncertezni Kínában, valami mindig közbejött. Most viszont végre valóra válhat Jaggerék kevés megvalósulatlan álmainak egyike.
Vágólapra másolva!

A veterán rockzenekar csütörtökön érkezik Sanghajba, ahol a tervek szerint szombaton lépnek majd fel. Ez a harmadik alkalom, hogy a Stones próbálkozik a távol-keleti országban. Először negyedszázaddal ezelőtt nyílt volna erre lehetőség, amikor Kína a Nyugat felé próbált nyitni, ám a Jagger és a kínai hatóságok közötti párbeszéd végül nem vezetett eredményre.

Másodszorra 2003-ban célozta meg a Föld legnépesebb országát a Stones, sanghaji és pekingi lekötött fellépésekkel, ám ekkor a SARS-vírus miatti pánik szólt közbe, és le kellett mondani a koncerteket. A mostani koncertre a legnagyobb veszélyt a jelek szerint a kínai hatóságok cenzúrája jelentheti.

A 8500 fős befogadóképességgel rendelkező sanghaji nagyszínpad közönsége valószínűleg nem hallhatja ugyanis a Honky Tonk Woman, a Let's Spend The Night Together, a Brown Sugar és a Beast Of Burden című slágereket, melyek szövegét túlzottan erkölcstelennek ítélték a helyi cenzorok. Korábban a Fourty Licks című, negyvenszámos válogatáslemez kínai kiadásáról is le kellett hagyni ezeket a dalokat, így ott csak 36 számmal jelent meg. Döntés a cenzúráról még nincs, de lehet, hogy a Stonesnak ezúttal kompromisszumot kell majd kötnie.