Nem létező kislemez vezetheti a brit listát

Vágólapra másolva!
Történelmi tettet hajthat végre a Gnarls Barkley nevű duó, amely Crazy című számával az első olyan dalként vezetheti a brit slágerlistát, amely csak letölthető formában jelent meg.
Vágólapra másolva!

A hétközi eladási adatok alapján valószínűsíthető, hogy a Crazy lesz a listavezető a jövő heti brit top 40-en, és ezzel az első olyan No. 1 dal lehet, amely fizikálisan (tehát valódi kislemezen vagy CD-n) nem jelent meg.

A brit eladási listákért felelős Official UK Chart Company nemrég változtatta meg az erre vonatkozó szabályokat, hiszen a közelmúltig hagyományos formátumban is meg kellett jelennie az adott számnak ahhoz, hogy szerepelhessen a slágerlistán. Eddig ennek a szabálynak a legnagyobb kedvezményezettje a rapper Ne-Yo volt, akinek So Sick című száma csak letölthető formában a 18. helyig jutott, de a rákövetkező héten már valódi kislemezen is megjelent, és így, az összesített adatok alapján lett Number 1 a múlt héten.

A Gnarls Barkley-nak azonban ez korongok nélkül is sikerülhet. A brit hiphop-mágust, Danger Mouse-t és az amerikai rappert, Cee-Loo-t tartalmazó duó a Crazy című számot nem volt hajlandó bekategorizálni, a Los Angeles Timesnak inkább a következőt mondták a dalról: "Ez inkább rock, a hiphop szellemiségével átitatva. Egyfajta alternatíva az R&B-nek."

Dange Mouse (aki a Beatles White Album-ának és Jay-Z The Black Album-ának The Grey Album című összemixelésével szerzett magának hírnevet két éve) producer volt a Gorillaz legutóbbi albumán, a nagyközönség számára leginkább tehát innét lehet ismerős.

A Gnarls Barkley ezzel az új Morrissey-album első kislemezét, a You Have Killed Me-t fogja megelőzni, ha nem áll be változás a hét végéig. "Ha így lesz, ez nemcsak a listák történelmében jelent mérföldkövet, de megmutatja azt is, hogy végleg beköszöntött a legális letöltések időszaka" - mondta Gennaro Castaldo, a brit HMV üzletlánc szakértője.