A tehetségek nagy lehetősége

Vágólapra másolva!
Hátrányos helyzetű tehetségek felkutatása és képzése a célja annak a nemzetközi programsorozatnak, melyhez immár Magyarország is csatlakozott. A több nyugat-európai országban is sikeres Roots & Routes programot most Magyarországon is elindították a holland alapítók.
Vágólapra másolva!

Bár manapság az ember a "tehetségkutató" szó hallatán hajlamos valamiféle művészeti versenyre asszociálni, zsűrivel, fordulókkal és pontozással, a magyar keresztségben a Tehetségek új utakon nevet kapott, eredetileg Hollandiából indult kezdeményezés, a Roots & Routes hangsúlyozottan nem az, hanem sokkal inkább afféle közösségi alkotóműhely, szabadegyetem, főként szociálisan hátrányos helyzetű, de annál ambiciózusabb fiatalok számára. Az ötlet már nyolc európai országban működött és működik sikerrel, idén pedig első kelet-európaiként Magyarország is csatlakozott a programhoz, melynek megvalósítását itthon a Sziget Kulturális Szervezőiroda és a Magyar Zenei Exportiroda vállalta magára s tartott sajtótájékoztatót ez alkalomból, amelyen a magyar stáb mellett a holland főszervezők is képviseltették magukat.

A program kitűzött célja és feladata az, hogy felkarolja és továbbképezze azokat a fiatalokat, akik bár választott területükön esetleg kevesebb szakértelemmel vagy rutinnal, de annál több tehetséggel bírnak, ám a hagyományos módokon eddig mégsem tudtak előrejutni.
A szervezők törekvése, hogy különböző hátterű fiatalok kerüljenek be a programba, leképezve a kulturális sokszínűségét. A cél, hogy egy ezeken a kulturális különbségeken áthidaló együttműködés jöjjön köztük létre, továbbá, hogy felzárkóztassa a kisebbségi és hátrányos helyzetűeket a többségi társadalomhoz.

Az érdeklődők március 15-ig jelentkezhetnek zene, tánc és média kategóriában, hogy aztán a programba bekerülve április végén, egy háromnapos, úgynevezett mesterkurzuson - később pedig akár külföldi workshopokon és fellépéseken - vegyenek részt, amelyet az adott terület egy-egy elismert szakértője vezet majd, kiegészülve más, meghívott tanárokkal, mesterekkel.

Így lett a zene program koordinátora a Fila Rap Jam tehetségkutatók megszervezésével már bizonyító, egyébként az Animal Cannibals egyik feleként ismert Ricsi Pí, aki elmondta, bár főleg a hiphop/urban és más rokonműfajok művelői közül várják a jelentkezőket, a meghívott vendégművészek névsora - Prieger Zsolt, Jamie Winchester vagy éppen a kiváló jazzdobosként is számon tartott Emilio - azért jóval színesebb palettát sejtet.

A táncosokat Farkas Zoltán néptáncművész oktatja majd, de ez nem azt jelenti, hogy kizárólag a hagyományos táncokra helyeződik majd a hangsúly, igény szerint a klasszikus balettől a breaken át a kortárs táncig minden stílusban tanulhatnak majd a fiatalok.

A média-szekció vezetője, a Nagy Könyv, illetve a Dob + Basszus szerkesztő-műsorvezetője, Lévai Balázs pedig ministábokban gondolkodik, amelyeknek az előző két kategóriával ellentétben nem egy művészeti alkotás létrehozása a feladata, hanem azok dokumentálása. Ilyen lesz például május végén a Gödör klubban megrendezendő fesztivál, a program első kézzelfogható eredménye, ahol zenészek és táncosok végre élőben is megmutathatják magukat, illetve a mesterkurzusokon megálmodott és színpadra állított produkcióikat.