Meghalt Ali Farka Touré

Vágólapra másolva!
Hatvanhét éves korában kedden a Mali fővárosában, Bamakóban levő otthonában elhunyt Ali Farka Touré, Afrika egyik legnépszerűbb muzsikusa.
Vágólapra másolva!

A csontrákban szenvedő, az "afrikai John Lee Hookerként" is emlegetett művészt álmában érte a halál. Ali Farka Touré - akinek egyes források szerint a születési dátuma egyébként nem határozható meg pontosan- egy hagyományos mali húros hangszeren, a gurkén játszva vált világhírűvé, és saját bevallása szerint elsősorban nyugati zenészek voltak rá leginkább hatással, így Ray Charles, Otis Redding és természetesen John Lee Hooker.

Farka Touré In the Heart of the Moon című lemezéért, amelyet a legjobb világzenei albumnak választottak, a múlt hónapban kapta meg második Grammy-díját. Az elsőt 1995-ben érdemelte ki a Talking Timbuktu című koronggal, amelyet Ry Cooderrel vett fel. Halála előtt nem sokkal fejezte be a munkálatokat legújabb szólólemezén.

Ali Farka Touré szerepelt A blues című, 2003-ban elkészült, a blues történetét feldolgozó, hét epizódból álló amerikai ismeretterjesztő filmsorozatban is, amelynek producere és egyik részének rendezője Martin Scorsese volt.

A zenészt a mali állami rádió jelentése szerint szülőfalujában, a mali fővárostól 850 kilométerre északra fekvő Niafunkéban helyezik végső nyugalomra.

Forrás: MTI-[origo]