A Kaiser Chiefs sikerét hozta a díjkiosztó

Vágólapra másolva!
A Kaiser Chiefs lett az idei Brit Awards hőse: a fiatal leedsi együttes öt jelölésből hármat váltott díjra a Brit Awards gáláján, csütörtökre virradóra. Két-két díjat kapott James Blunt, a Coldplay és a Green Day is.
Vágólapra másolva!

A Kaiser Chiefs a legjobb rock-produkcióért, a legjobb élő show-ért, és egyúttal a legjobb brit együttesként vehette át a hanglemezipar elismerését. Az öttagú leedsi zenekar élőben is fellépett - az I Predict A Riot című slágerrel -, majd utána még háromszor mászhatott fel a színpadra, átvenni a díjakat. "Ezek az első brit díjaink" - mondta Ricky Wilson, az együttes frontembere. "Nem számítottunk rá, hogy meg fogjuk nyerni ezeket, melyek a világot jelentik számunkra."

James Blunt a legjobb popteljesítményért és a legjobb brit férfi énekesként kapott díjat. "Annyiszor vádoltak azzal, hogy úgy énekelek, mint egy lány, hogy fantasztikus érzés a legjobb férfi énekesnek lenni" - mondta kicsit önkritikusan Blunt, akit a kiugró eladási adatok ellenére, igencsak támadott, érzelgős balladái miatt a brit sajtó.

Annyira, hogy Chris Martin, a Coldplay énekese szükségét érezte, hogy megvédje Bluntot: "Fejezzétek be James Blunt piszkálását. Legyetek rá büszkék, ő is brit" - célzott ezzel arra, hogy Blunt jelenleg világszerte az egyik legsikeresebb előadó. A négy kategóriában jelölt Coldplay-é lett egyébként a legjobb brit kislemeznek járó díj és X & Y című korongja lett a legjobb brit album. Ugyancsak két díjjal távozhatott a Green Day: a legjobb nemzetközi együttesnek járó trófea, míg az American Idiot a legjobb nemzetközi albumért járó díjat nyerte el.

Kanye West a nemzetközi előadók versenyében kapta a legjobb férfi énekesnek járó díjat. A legjobb brit énekesnőnek KT Tunstallt kiáltották ki. Madonna a nemzetközi kategóriában, mint a legjobb énekesnő kapott elismerést. Az év felfedezettje, a britek között az Arctic Monkeys, a nemzetközi kategóriában pedig Jack Johnson lett. Már korábban bejelentették, hogy a lassan két évtizede szólóban is sikeres Paul Weller, a The Jam, majd a Style Council együttesek alapító tagja és frontembere életműdíjat kapott a szigetország zenei életében kifejtett több, mint negyedszázados tevékenységéért. A Brit Awards díjátadói között volt többek között Madonna, Debbie Harry, Kelly Osbourne, Neil Tennant és Boy George. A gála fellépői között nagy sikert aratott Prince, aki Purple Rain című, egykori nagy sikerét énekelte, s tetszéssel fogadták a jelenlévők Kanye West produkcióját is.

Forrás: Red Dot

A díjkiosztó annak jegyében telt, hogy a tavalyi év, 1998 óta a brit popzene legsikeresebb éve volt. A British Phonographic Industry (BPI) szerint a brit előadók összesen 62,4 millió albumot adtak el tavaly az Egyesült Királyságban, és ez az országban eladott lemezek felét teszi ki, miközben az amerikai előadók aránya 37,7 százalékra csökkent.

Hat brit sztár adott el egymilliónál több lemezt tavaly (köztük Blunt és a Kaiser Chiefs is), és több mint kilencven lépte át a százezres határt. Jelentős az a változás is, hogy több dalt töltöttek le legálisan, ahány kislemezt adtak el 2005-ben (26 millió, illetve 21 millió).

Forrás: BBC/MTI