Kiosztották a magyar Grammy-díjakat

Vágólapra másolva!
Több mint kétórás gálaműsor keretében adták át szombaton este a 2006. évi Fonogram-díjakat a Budapest Kongresszusi Központban. A díjazottak között van a Zorall, a Quimby, a NOX, Yonderboi, Dopeman, valamint a Kistehén Tánczenekar. Tizenhat kategóriában szakemberek döntöttek, az év felfedezettje a közönség szavazatai alapján Molnár Ferenc Caramel lett.
Vágólapra másolva!

A díjakért olyan előadókat, együtteseket nevezhettek a kiadók, akiknek/amelyeknek az előző két naptári évben jelent meg lemeze. Azokat a kiadványokat lehetett jelölni, amelyek az előző évben nem kerültek be a végső öt közé. A 18 kategóriában 5-5 előadó került a jelöltek közé, s a jelöltségért is több mint 270-en indultak.

Az albumokat a 2005-ös eladási darabszám alapján rangsorolták, majd a széles körű és a szűk (héttagú) szakmai grémium döntése nyomán alakult ki a kategóriánkénti 5 jelölt, amelyből a szakmai grémium választott győztest.

Az év hazai rockalbuma a Zorall együttes Randalíra című lemeze lett. A kategória jelöltje volt a Disco Express, a Hooligans, Roy és Ádám, Kowalsky Meg a Vega lemeze. Az év hazai modern rockalbuma a Quimby együttes Kilégzés című korongja, itt jelölt volt a Junkies, Torres Dani, a Kentaur és a Zanzibár albuma. Az év hazai popalbuma címet a NOX együttes Ragyogás című korongja kapta. Jelölték még Caramel, Gáspár Laci, a Kistehén tánczenekar és Oláh Ibolya lemezét.

Az év hazai dance- vagy elektroalbum kategória győztese Yonderboi Splendid Isolation című lemeze lett. Fogarasi László a Copycon, Dj Newl and Jay Cortez, a Draft és Erős vs Spigboy kiadványait utasította maga mögé. Az év hazai hagyományos szórakoztató zenei albuma Márió Velencei nyár című lemeze. További jelöltek voltak: Irigy Hónaljmirigy, Matyi és a Hegedűs, Rony és Zserbó.

A legjobb hazai rap- vagy hiphopalbumot Dopeman és Kicsi Dope készítette, Alias Pityinger fiúk címmel. Jelölt volt az Animal Cannibals, a Belga, a Ganxsta Zolee és a Kartels, valamint LL Junior lemeze. Az év hazai jazzalbuma Szalóky Ági Hallgató című lemeze, itt jelölt volt Dés László, a Dés László - Balázs-Elemér Quartet és a Voces 4, Szendőfi Péter és Winand Gábor albuma.

Forrás: MTI

A hazai world music albumok közül a Világfalu című lemez volt a befutó. Jelölt volt az Amorf Ördögök, Lakatos Róbert, a Rév, és a Makám együttes albuma. Az év legjobb hazai gyermeklemezét Szabó Gyula mondta mikrofonba, A nagy mesemondó címmel. A vert mezőnyben található Halász Judit, Pinokkió, Varró-Presser, valamint a Ghymes albuma. Az év legjobb hazai filmzene-albuma a Fej vagy írás filmzenéje, jelölt volt az Állítsátok meg Terézanyut, az Egy szoknya, egy nadrág, a Sorstalanság és a Nyócker filmzenéje.

Az év hazai felfedezettje - most először a közönség sms-szavazatai alapján - Caramel. Jelölték a CH.I.P együttest, Pál Tamást, Torres Danit és Tóth Gabit. Az év hazai dalát, a Szájbergyerek-et a Kistehén Tánczenekar készítette. E kategória jelöltje volt Caramel, a NOX, Oroszlán Szonja FT. Bebe and Back II Black, valamint Zsédenyi Adrienn dala.

A hazai lemezpiacon forgalmazott külföldi előadók közül a legjobb rockalbum a Foo Fighters In Your Honour című lemeze. A legjobb modern rockalbum a System of a Down Mezmerize című korongja, míg Gwen Stefani Love Angel Music Baby-je a legjobb popalbum. A dance-elektro kategóriában a Bodyrockers, a rap- és hiphopalbumok között Kanye West nyert, a legjobb fimzene pedig a Madagascar-é.

A díjkiosztó gálán fellépett a Svédországból érkezett Arash, az orosz Tatu együttes, a hazaiak közül pedig a NOX, Ákos, Tóth Vera, a Balkan Fanatik, Caramel, a Hooligans, a Crystal és a Kistehén Tánczenekar. A külföldi sztárvendégek díjátadóként is közreműködtek.