2006 a nagy visszatérők éve lehet

Vágólapra másolva!
Bár tavaly számos nagy sztár gyaníthatóan hosszabb időre kilőtte a tárat, azért idén sem kell hiányolni majd a fontos és érdeklődésre számot tartó lemezeket. Lássuk, milyen megjelenésekre is számíthatunk az év első felében, a Strokestól a Red Hot Chili Peppersen át a Fugeesig.
Vágólapra másolva!

Valóban, 2005-ben elég sok nagyágyú jelentkezett régóta várt albummal, de ez nem jelenti azt, hogy az idei esztendő zenei téren eseménytelen lesz. Igaz, aki számára csak Madonna, Robbie Williams, Mariah Carey vagy éppen a Coldplay aktuális albuma jelent eseményt, az egy darabig várni fog, de lesz helyettük sok minden más.

Itt van mindjárt egy olyan, világszerte sokak által várt lemez, amely már most a héten meg is jelent. Bő két évvel a némileg csalódást jelentő második albuma után új sorlemezt jelentetett meg a 21. század egyik legfontosabb és legnépszerűbb rockzenekara, a Strokes. Az öttagú New York-i együttes láthatóan könnyen túlteszi magát azon, hogy Magyarországon nem igazán vesz róla tudomást a média, és a legtöbb ország albumlistáján előkelő helyezésre számíthat a First Impressions Of Earth című lemezével.

A nemzetközi rockmezőnybe 2001-ben berobbanó Strokes nemcsak fontos szerepet játszott abban, hogy New York ismét a világ popzenei fővárosa lett egy időre, de újra visszahozta a divatba a már-már elfeledett gitárokat és a rockzenét is. A zenekar nyomában aztán számos másik banda tört be a mainstreambe (nem egy közülük meg is haladta a Strokes eredményeit), ennek ellenére a kvintett jelentősége elvitathatatlan. Ráadásul nem úgy fest, hogy kimenne a divatból: az új lemezt megelőző Juicebox az eddigi legjobb helyezést hozta a zenekar számára a brit és az amerikai kislemezlistán egyaránt. Az új albumon némiképp változott az eddigi megszólalás, de azért 180 fokos fordulattól nem kell tartani, friss és lendületes rockzene hallható rajta, semmi több.

Januárban általában kevesen mernek új albummal megjelenni a piacon, de most ezt teszi Richard Ashcroft is. A már feloszlott The Verve frontembereként elhíresült énekes eddig két sikeres szólólemezt készített (Alone With Everybody, Human Conditions), és még ebben a hónapban társul hozzájuk a Keys To The World is. Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy Ashcroft eddigi legpolitikusabb albuma lesz, melyben főként a Bush-kormányzat kapja meg a magáét, míg a zene vélhetően nem változik sokat, érzelmektől átitatott, őszinte, többnyire rádióbarát pop társul majd a dühös szövegekhez.

A N.E.R.D. és a Neptunes producerduó tagjaként elhíresült Pharrell Williams első albumát adja ki majd saját nevén februárban. Az In My Mind-on megmutathatja, hogy bár eddig főként más lemezein működött közre nagy sikerrel, most a saját dalai is legalább akkora sikerre tarthatnak számot, mint mondjuk a Gwen Stefanival közös munkái. Februárban kerül a boltokba a skót Belle and Sebastian hatodik albuma, a The Life Pursuit is. A kezdetben szokatlan, "negatív marketingjéről" elhíresült zenekar a korábbi szomorkás kamarapop helyett egyre nyáriasabb, kimondottan verőfényes hangulatú lemezeket készít, melyek már könnyedén felkerülnek az amerikai albumlistára is.

Szintén februárra várható a tavalyi év egyik nagy felfedezettje, az Arctic Monkeys bemutatkozó albuma is. Emlékezhetünk rá, a fiatal sheffieldi zenekar volt az, amelyik tavaly az egész hagyományos zeneipart megtréfálva, főként az internetre hagyatkozva repítette első kislemezét a brit lista No. 1 pozíciójáig. A Whatever People Say I Am, That's What I'm Not címre keresztelt lemez bizonyára hasonlóan jól fog szerepelni, erre többek között garancia az együttest leszerződtető Domino Records is, amely már a Franz Ferdinanddal sem nyúlt mellé korábban. Idén az Alex Turner vezette négyes - mely leginkább a Libertinest idézi - az Egyesült Királyság mellett a világ többi részét is meghódíthatja.