Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában James Bluntról és az ő érzelmes dalairól szólt a tavalyi év. Az énekes-dalszerző albumából adták el a legtöbbet, és You're Beautiful című dala is a legkelendőbb kislemezek közé került.
Vágólapra másolva!

A volt koszovói békefenntartó bemutatkozó albuma, a Back To Bedlam lett a legsikeresebb lemez 2005-ben az Egyesült Királyságban, 2,37 milliót adtak el belőle a tavalyi évben, és ráadásul mindezt főként egyetlen dal, a You're Beautiful sikerének köszönhette. Idén viszont már egy újabb kislemez, a Goodbye My Lover araszol felfelé szívósan a listán, és ez lendítette vissza az albumot is a közvetlen élmezőnyben.

A Back To Bedlam igen jelentős előnnyel előzte meg a Coldplay sokat reklámozott harmadik albumát: az X&Y 1,999 millió példányban kelt el tavaly, ami, mondani sem kell, ugyancsak jó eredménynek számít. A további legkelendőbb albumok tavaly: Robbie Williams a harmadik az Intensive Care-rel, mögötte pedig a Kaiser Chiefs Empoyment-je és a Gorillaz Demon Days-e végzett.

James Blunt a legnépszerűbb kislemezek között is természetesen az élmezőnyben található: a You're Beautiful a negyedik lett ebben a rangsorban. A legnagyobb példányszámban egy 1971-es sláger felmelegített verziója fogyott. Tony Christie (Is This The Way To) Amarillo című dalát tavaly a komikus Peter Kay közreműködésével keltette életre, és ez 1,1 millió eladott kislemezt jelentett.

A második helyezett single-ből 874 ezret adtak el, ami különösen nagy eredmény, ha megnézzük, hogy minderre összesen 11 napjuk volt a vásárlóknak. Shayne Ward That's My Goal című dala ugyanis a karácsonyi listavezető kislemez volt, és kimondottan az ünnepekre jelent meg. Harmadik az Axel F Crazy Frog-verziója lett, mögötte pedig James Blunt és egy McFly-kislemez (All About You/You've Got A Friend) végzett.

Érdekesség még, hogy hiába adott ki idén új lemezt Madonna vagy Mariah Carey, a legtöbb lemezt eladó női előadó Nagy-Britanniában a grúz származású Katie Melua lett, akinek a 2005-ös albuma (Piece By Piece) 880 ezer, két évvel korábbi, Call Off The Search című lemeze pedig 195 ezer példányban kelt el, így megelőzte a nagyon befutó K. T. Tunstallt, Mariah Careyt, Kelly Clarksont és Madonnát, bár utóbbi csak az év utolsó két hónapjában "versenyezhetett".