Vágólapra másolva!
Július 13-19. között immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Tokajban a Hegyalja Fesztivál. Az ország egyik legszebb természeti környezete által körülölelt, négynapos rendezvény a legjobb magyar zenekarok mellett olyan sztárokat is felvonultat, mint a Clawfinger, a Boban Markovic Orkestar, az Asian Dub Foundation, a Transglobal Underground és az E-Z Rollers.
Vágólapra másolva!

A Hegyalja Fesztivált először 2000 júliusában rendezték meg a tokaj-rakamazi Tisza kempingben, jótékony célokat is szem előtt tartva, hiszen az év áprilisában történt a tiszai ciánszennyezés, így a szervezők a bevételek egy részét a tiszai károk enyhítésére ajánlották fel, illetve a visszaesett tiszai turizmust kívánták fellendíteni. A jótékony fesztiválból szerencsére hagyomány lett, és immár nélkülözhetetlen visszatérő színfoltja a nyári programkínálatnak. Bár a felületes szemlélő kezdettől fogva sokkal több rocker figurát láthatott a közönségben, a zenei felhozatal minden évben egyenletesen oszlott el a gitár alapú és az elektronikus zene között. 2002-től kezdve a nulladik napra, szerdára is szerveznek koncerteket, amelyet idén végül hivatalosan is az első nappá nyilvánítottak. A rendezvény látogatóinak száma évről évre rohamosan növekedett, az egyre nagyobb tömeg elszállásolását egy újabb, az eredetinél másfélszer nagyobb kemping megnyitásával oldották meg 2004-ben, és az infrastruktúra terén is bámulatos gyorsasággal fejlődött a fesztivál.

Csakúgy, mint a programkínálat terén. Az első években még kizárólag a hazai zenei élet krémje lépett föl (Kispál és a Borz, Anima Sound System, Tankcsapda, Ákos, Heaven Street Seven, Venus, Zanzibár, Junkies, Palotai, Korai Öröm, PUF, Nyers), 2002-től azonban folyamatosan megjelentek a kisebb színpadokon a külföldi DJ-k (Tayo, Terminalhead, Wla Garcia, Futurecut, Elite Force), 2004-ben pedig már a nagyszínpad is nemzetközi sztárokat kínált (Banco De Gaia, Kosheen). Emellett minden évben egyre több civil szervezet van jelen, mintegy kis Szigetet varázsolva a fesztiválból.

A Hegyalja Fesztivál egyik legnagyobb vonzereje a ritka szép természeti környezet és természetesen a bor. A Bodrog itt ömlik a Tiszába, mindkét folyóban lehet fürdeni, illetve bérelt kenukkal evezőtúrára indulva megcsodálni a túlparton burjánzó érintetlen növényzetet. A Tiszán átívelő hídon két perc alatt a tokaji pincékben és kiskocsmákban, jó borok mellett ücsörögve találhatja magát a nedűkre szomjazó fesztivállátogató, de akár felmászhat a helyi kis dombtetőn létrehozott - szőlősökkel körülültetett - kilátóba, ahonnan rálát a két folyóra, a városra és a kempingre is. A szabadtéri színpadok fölött gólyák és vadkacsák szállnak, különleges látványt biztosítva az éppen zajló koncerthez.

Idén többek között a rap- és metálgyökerekből táplálkozó banda, a Clawfinger koncertje (július 15.) alatt élhet át hasonlókat a közönség. A hat albummal rendelkező, Zak Tell által vezetett svéd-norvég csapat 1998-ban alakult, miután a tagok egy kórházban megismerkedtek egymással. Július 16-án lép fel az Asian Dub Foundation, akik a februárban megjelent Tank című új albumukat mutatják be. Az 1993-ban alakult zenekar hangzása egyfajta keveréke a súlyos ragga-jungle ritmusoknak, indiai és dub alapú basszusjátéknak, a szitárhangzás inspirálta gitároknak és szüleik régi lemezein hallható hagyományos hangzásnak. Szövegeik erősen politikai töltetűek, az emberi jogok mellett állnak ki. Olyannyira, hogy az egyik alapító tag, a rapper Deeder Zaman 2000-ben kilépett a zenekarból, és azóta emberjogi és rasszizmus elleni szervezetek munkáját segíti. Hasonló gyökerekből táplálkozik a július 14-én fellépő Transglobal Underground is, és bár náluk nem dominál a politikai töltet, zenéjük ugyanúgy sok kultúra hatásait összegzi (európai, arab, török, indiai). Lendületes, kevert hangzásukat látványos színpadi fellépések teszik teljessé: többek között kosztümök, hastáncosok, különleges alkalmakkor nepáli templomi őrség szerepel a repertoárban.

Asian Dub Foundation

Walk This LandA Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső

A magyar és külföldi sztárok felvonultatása mellett a Hegyalja Fesztivál legszimpatikusabb törekvése, hogy fellépési lehetőséget biztosít kezdő, ismeretlen zenekaroknak, akik közül nem egy színvonalas előadóvá érhet pár éven belül. Idén a nyugat-magyarországi zenekarok mutatkozhatnak be.

Szóval aki zöldbe, friss levegőre, jó borokra és koncertekre vágyik ne hagyja ki a tokaji Hegyalja Fesztivált, hiszen egy napi jegy elővételben 3800, a négynapos jegy pedig csak 7500 forint.