Bécsben lép fel a dzsessz élvonala

Vágólapra másolva!
A héten kezdődött és július 29-ig tart Európa legnagyobb dzsesszfesztiválja, a Vienna Jazz Festival. A különleges helyszíneken megrendezett koncerteken olyan nagy nevű előadók lépnek fel, mint Ravi Shankar, Elvis Costello, Diana Ross, Archie Shepp és Siegfried Kessler, a Thievery Corporation vagy Bobby McFerrin és Chick Corea duója, de rendkívül tehetséges fiatal, feltörekvő előadókat is megismerhetünk. Mivel Bécs autóval és vonattal is elérhető három-négy óra alatt, megéri kiugrani akár csak egyetlen koncert erejéig is.
Vágólapra másolva!

A Vienna Jazz Festivalt 1991-ben rendezték meg először, és mára a világ három legfontosabb dzsesszfesztiváljának egyikévé nőtte ki magát. Az igényes program mellett ebben fontos szerepet játszanak a különleges koncerthelyszínek, például az egyedi atmoszférájú Bécsi Operaház. Az egy hónapig tartó eseményen egy napra nemritkán három-négy előadó is jut. A zenei paletta rendkívül színes, a szervezők megbízható ízléssel válogatják ki minden évben a legjobb dzsessz-, blues-, soul-, klasszikus és elektronikus zenei előadókat Kubától Lengyelországig, tudatosan törekedve a változatos, minden korosztály igényeit kielégítő kínálatra.

A fesztiválon többek között - a részletes listáért lásd keretes írásunkat - tiszteletét tette már a tavaly elhunyt Ray Charles; Sir Bob Geldolf, aki húsz év után július másodikán ismét megrendezi az afrikai szegények megsegítését célzó Live 8 szuperkoncertet; vagy a világ egyik legjobb fúziós dobosa, Billy Cobham, aki július harmadikán nálunk is fellép a Millenárison. Mindezen előadók mellett nem kevés büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy 2003-ban egy magyar zenekar is meghívást kapott a fesztiválra: a Szezon című film zenéjét jegyző Zagar együttes játszhatott az osztrák fővárosban.

Az idei fellépők listája sem kevésbé impozáns, mindjárt július másodikán, szombaton a híres indiai szitárművészt, Ravi Shankart és zenekarát hallhatjuk. A nyolcvanöt éves, India szent városában, Benáresben született zenész a hetvenes években vált híressé mint a Beatles zenei guruja, fellépése azonban most is aktuális, hiszen pár éve az indiai zene újra reneszánszát éli Nyugaton. Másnap, azaz július harmadikán vasárnap Diana Krall férje, Elvis Costello lép színpadra Imposters nevű zenekarával, a dzsessz és klasszikus zene határain kalandozva. És bár hétfőre esik Archie Shepp és Siegfried Kessler duókoncertje, a világ egyik legnagyobb szaxofonosának közelsége nem lehet közömbös egyetlen dzsesszrajongó számára sem.

Túllépve a hétvégén érdemes megnézni a július negyedike és hatodika között többször is fellépő Chico Freeman trióját. Von Freeman szaxofonos fia matematikusnak tanult, aztán mégis inkább áttért a zenei pályára. A dzsessz-standardektől az avantgarde-ig széles skálán mozgó, behatárolhatatlan stílusú tenorszaxofonos tudását a lustább rajongók is élvezhetik majd, hiszen július 9-én Dresch Mihály és a Millenáris meghívására hazánkba látogat.