Egyenesen Motorvárosból

2005.06.30. 17:12

A Nemzeti Hangversenyteremben július 9-én minden esélyünk megvan arra, hogy élőben láthassuk mindazt, amit eddig csak a VH1 klasszikusokkal foglalkozó különcsatornáján kaphattunk el: elegáns környezetben talpig püspöklilába és flitterbe öltözött férfiak próbálnak minél kevesebbet mozogni, miközben bársonyba burkolt hangorkán tör elő a szájukból. Igen, a legendás Temptations Magyarországra jön, ráadásként pedig kipróbálhatjuk a koncertélmény női verzióját, azaz itt lesz a nem kevésbé híres Supremes is. Játsszon velünk, és nyerjen belépőt a koncertre!

Az 1960-ban két detroiti középiskolai zenekarból összeállt Temptations eredetileg The Elgins néven indult el a világsiker felé. A csapat neve a Motown kiadóval kötött szerződés után változott Temptationsre, az első klasszikus felállás is ekkor rögzült: Eddie Kendricks, Otis Williams, Melvin Franklin, valamint David Ruffin voltak az alapító tagok. A formáció rövidesen az Államok egyik legnépszerűbb pop-soul zenekarává vált, slágerek valóságos lavináját zúdítva hallgatóságára (My Girl; It's Growing; Since I lost My Baby). A jellegzetes énekhang mellett a Temps hírnevét nem kis részben a koncerteken rendszerint bemutatott furcsán lépegető tipegés öregbítette; a Temptation Walk rövid idő alatt egyfajta amerikai védjeggyé vált.

A hatvanas évek második felének társadalmi, politikai ébredezése a zenét sem hagyta érintetlenül, érthető módon a Temptations az elsők között váltott: színpadi fellépésük, tónusuk, témáik mind-mind egy mélyebb, érettebb művészet felé mozdultak el. A korábbi, inkább vidám doo-wop stílust most a sötétebb, keményebb pszichedelikus soul váltotta fel. A fekete polgárjogi mozgalmak, többek között Martin Luther King szellemi hatására figyelmük egyértelműen az amerikai feketék problémái felé fordult: a fajgyűlölet, a szegénység, a kábítószerek szövegeikben központi jelentősségre tettek szert. Ennek megfelelően hangszerelésük is intenzívebbé, parázslóvá vált. Ekkori dalaikra - Runaway Child; I'Can't Get Next to You; Papa was a Rolling Stone - a ritmus-szekció erőteljessége, vonósok bevonása, valamint az énekszólamok önállósodása a jellemző.

A hetvenes évek közepén, a diszkó-őrület fellángolásával aztán a zenekar újabb irányváltását rögzítik a biográfiák. Az új stílus pedig új hangokat kívánt, ennek megfelelően az együttes felállása ezekben az években igen gyakran módosult. A kilencvenes évek elején azután valami végleg megváltozott.

Úgy tűnt, a sok jövés-menés, az alapító tagok halála megpecsételi a zenekar további sorsát, s a zenetörténelem klasszikusaként már csak rögzített felvételeiken élhetnek tovább. De nem így lett. The Temptations Review néven először Dennis Edwards, majd a '71-ben már szólóénekesként a csapatban tevékenykedő Damon Harris révén a halhatatlan formáció újabb lendületet vett. 2001-es Awesome című albumuk az egyik legerősebb, leghatásosabb munkájuk lett, melyen még a jó öreg Otis William is dolgozhatott.

...és egykor

A szintén Detroitban, az ötvenes évek végén induló, nem kisebb hírnévnek örvendő The Supremes karrierje sokban hasonlít a Temptations pályafutására. Először The Primattes néven állt össze Diana Ross, Mary Wilson, Florence Ballard és Barbara Martin, majd a hatvanas évek elején, a Motown Recordsszal való társulásuk után vették fel a mai napig használt The Supremes nevet. Pár év alatt slágerlista-vezető számok sorát jelentették meg. A Baby Love; az In The Name Of Love; vagy a You Can't Hurry Love a legmagasabb régiókba emelte a csapatot.

A hetvenes évek elején sorban kiléptek az alapító tagok, s ez végül a zenekar átmeneti megszűnéséhez vezetett. A csapat 1985-ben szerveződött újjá, a jelenlegi felállást Scherrie Payne, Lynda Lawrance és Freddi Poole alkotja. A kezdetben a Beatles riválisaként is tevékenykedő zenekar kisebb-nagyobb változások és kihagyások után ma újra aktív, bizonyítja ezt az elmúlt bő évtizedben kiadott kilenc albumuk is. A korábban kritikusok által sokszor túlzottan könnyűnek találtatott banda napjainkban több tízmillió eladott lemezzel és olyan dicsőséges munkássággal büszkélkedhet, amely garantálja budapesti, Temptationsszel közös koncertjük sikerét.

A Temptations július 9-én 11 órától a Libri Stúdium könyvesboltban (V., Váci u. 22.) dedikál.

Hot Soul Night - The Temptations Review featuring Damon Harris & The Supremes, Nemzeti Hangversenyterem (IX., Komor Marcell u. 1.), július 9., 20.00. Belépő: 3000-8900 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKK