A rockerek visszavágtak a rappereknek

Vágólapra másolva!
A kemény rock visszavágott a hiphopnak, rekordot döntött a mindenütt taroló Bon Jovi, Barbra Streisand elpusztíthatatlan - így foglalható össze az elmúlt hét az amerikai lemezpiacon. Angliában még mindig az énekes-dalszerzőké a pálya, de egy kis fény jut a majomkirálynak is, míg a németek új boygruppot dobtak harcba.
Vágólapra másolva!

A Billboard lemezlistája manapság rockerek és rapperek küzdelméről szól. Most sincs másként, és ez a hét a kemény zenék győzelmét hozta. A lista első helyét ugyanis a chicagói Disturbed foglalta el, és a nu-metal zenekarnak ez már a második no. 1-ja. A Ten Thousand Fists közel 240 ezer példányban kelt el az első héten, és ezzel sikerült is megvernie a karrierje legjobb rajtját produkáló a Bon Jovit.

A zenekar három év után jelentkezett új anyaggal, és a Have A Nice Day-ből hiába vásároltak meg több mint kétszázezret, ez csak a második helyhez volt elég. Más kérdés, hogy a Bon Jovinak azért sok oka nem lehet a panaszra, hiszen Kanadától Ausztrálián át Japánig listavezető az új lemez, utóbbi országban ráadásul sikerült azt a bravúrt végrehajtani, hogy a Beatles és a Bay City Rollers után harmadik külföldi előadóként sikerült három albummal is vezetnie az albumlistát.

A Disturbed és a Bon Jovi nem volt az egyedüli újdonság az amerikai top 10-ben, ahol rajtuk kívül még öt új lemez követelt helyet magának, és ezek közül a júliusban elhunyt Luther Vandross emléke előtt tisztelgő tribute-album is történelmet írt: A So Amazing: An All-Star Tribute To Luther Vandross a héten eladott 103 ezer példányával a legkelendőbb valaha készült tribute-lemez Amerikában. A soul-legenda dalait egyébként olyan sztárok adják elő a lemezen, mint Elton John, Mary J. Blige, Aretha Franklin vagy Stevie Wonder, tehát a névsort elnézve nem is meglepő az eredmény.

Az ötödik helyen is régi ismerősök: Barbra Streisand a Bee Gees volt tagja, Barry Gibb segítségével készítette el Guilty Pleasures című albumát, és a százezer eladott lemez bizonyítja, hogy még mindig van kereslet az énekesnő zenéjére. Új versenyző még az élcsoportban a déli rapper, David Banner, illetve a progresszív rockban utazó Coheed and Cambria új lemeze, míg a top 10-et a P$C nevű rapcsapat zárja. Mindez azt jelenti, hogy csak három lemez maradt a múlt hétről: Kanye West, a Black Eyed Peas és az eddigi listavezető, Paul Wall albumai, vagyis tavasz óta először nem találkozhatunk Mariah Carey nevével a top 10-ben.

A Bon Jovi és Barbra Streisand erősen kezdett az Egyesült Királyságban is, ám egyikük sem tudta letaszítani a trónról David Grayt, viszont mégis elérték, hogy a másik énekes-dalszerző, James Blunt lecsússzon a dobogóról. A brit lista ötödik helyén pedig a Majomkirály, Ian Brown válogatáslemeze szerepel: a The Greatest című lemez a volt Stone Roses-énekes szólókarrierjének legjobbjait gyűjtötte egybe, sőt, még az első Stone Roses-lemezt is a 19. helyig húzta fel - 16 évvel az első megjelenése után.

A Coldplay lemeze először pottyant ki a top 5-ből, és újdonság még az ír énekes, Daniel O'Donnell tizedik helye. A Queen és Paul Rodgers kimaradt a top 10-ből, és a vicces walesi rapperekből álló Goldie Lookin' Chain is kénytelen megelégedni a 16. hellyel. Két régóta nem hallott név még a lista alsóbb régiójában: a Status Quo és Tracy Chapman.

A német listán a Bon Jovi vette át a stafétát a Rolling Stonestól, a második helyen pedig szintén új a tinikből álló magdeburgi rock boygrupp, a Tokio Hotel. Ötödik helyen rajtolt a hagyományos német "schlager" zenében utazó Die Flippers, a hetediken pedig a veterán német sztárénekes, Mathias Reim. Az újdonságok között még megtalálható a listán a Queen, a Disturbed és Barbra Streisand új albuma is.

Nálunk is van ám Bon Jovi a listán: a Have A Nice Day a hatodik helyen kezdett, éppen egy hellyel a hét legjobban rajtoló újonca, a Dupla Kávé mögött. Az élen még mindig Caramel, aki mögé visszakapaszkodott a NOX a második helyre. Lejjebb két újdonság található a MAHASZ listáján: Márió új lemeze a 20., míg a Junkies a 32. helyen rajtolt a Szép új világ-gal.