Muzsikál az örök tél - hallgasd meg a Narnia krónikái filmzenéjét!

Vágólapra másolva!
A Narnia krónikái című film zenéjét ugyanaz a zeneszerző jegyzi, aki már a Shrek két részénél is közreműködött. Rajta kívül feltűnik a filmzenét tartalmazó lemezen Alanis Morissette vagy Tim Finn is - hallgasd meg kedd déltől szerda délig az [origo]-n, és ha tetszik, nyerd is meg!
Vágólapra másolva!

Magyarországon december 22-én mutatják be a C. S. Lewis meseregényéből készült Narnia krónikái című filmet. A Narnia krónikái Lewis hétkötetes meseregénye (melyből a második kötet szolgál a film alapanyagául), amely fantáziavilágának gazdagságát és részletes kidolgozottságát tekintve a szerző barátja, Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiájára emlékeztet.

Lewis először Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-t írta meg, és 1950-ben ez is jelent meg elsőként a sorozatból, de kronológiailag ez a második a hét történet közül. A mese főszereplője négy testvér, akiket a második világháborúban Londonból vidékre küldenek, hogy biztonságban legyenek a németek bombatámadásaitól. A vidéki házban egy ruhásszekrényt találnak, amelyből átjáró vezet Narnia csodálatos világába. A beszélő állatokkal, faunokkal és egyéb varázslatos lényekkel benépesített világban a gonosz Fehér Boszorkány uralkodik, aki már évszázadok óta jeges telet varázsolt Narniára. A jövendölés szerint a gyerekek feladata, hogy megküzdjenek a boszorkánnyal, és véget vessenek az örök télnek.

A film zenéjét az a Harry Gregson-Williams jegyzi, aki már több játékfilmhez is komponált kísérőzenét korábban, így a Mennyei királyság (Kingdom of Heaven), a Tűzben edzett férfi (Man on Fire) vagy a Kémjátszma (Spy Games) alatt hallhattuk szerzeményeit. A zeneszerző legismertebb munkája viszont a két Shrek-filmhez kötődött, így nem volt idegen számára egy újabb nagyigényű mesevilág megzenésítése sem.

A kelta elemekkel megtűzdelt, drámai atmoszférát sem nélkülöző filmzenéhez Williams két régi segítőtársa, az énekesnő Lisbeth Scott, és a hegedűs, Hugh Marsh járul hozzá nagymértékben. A főként hagyományos nagyzenekari megszólalás jellemezte filmzenén kívül, aztán még négy rangos vendég is található az albumon.

A legismertebb név Alanis Morissette, aki a Wunderkind című dalával képviselteti magát, de sokaknak lehet ismerős Tim Finn is, főleg, ha elmondjuk, hogy korábban a Crowded House, azelőtt pedig a Split Enz zenekarokkal szerzett magának hírnevet - nos, tőle is hallható egy dal a lemezen.

Az idei év igen sikeres volt a Frou Frou nevű duóból magát önállósító Imogen Heap számára - a brit énekesnő a Billboardnak mesélt arról, mekkora stresszel járt számára a Can't Take It In című dal felvétele a filmhez:

"Bedobtak a stúdióba, ahol meg kellett írnom, kevernem a dalt (melynek a producere is én voltam), méghozzá... körülbelül egy évvel kevesebb idő alatt, mint amennyire nekem ehhez szükségem lett volna. De végül valahogy mégiscsak sikerült, és még egy órával azelőtt befejeztem a dalt, mielőtt a Disney-lány jött volna a felvételért. Elég meleg helyzet volt" - fújt nagyot utólag is Imogen Heap, aki karrierje eddigi csúcsának tekintheti a felkérést. Rajta kívül még Lisbeth Scott is énekel egy bónuszdalon, amely egyébként nem is hallható a filmben.

Nyerd meg a lemezt!

Játékunkban három példányt sorsolunk ki a Narnia krónikái című CD-ből. Kérdésünk: melyik évben halt meg az eredeti meseregény szerzője, C. S. Lewis?

A helyes megfejtéseket december 27-ig a [email protected] címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Narnia.