Meghalt a Shadows legendás alapító tagja

Vágólapra másolva!
62 éves korában meghalt Tony Meehan, a Shadows eredeti dobosa. Az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején számos instrumentális sikert elérő Shadows Cliff Richard kísérőzenekaraként is világhírű volt.
Vágólapra másolva!

Tony Meehan a stílusteremtő zenekar alapító tagja volt, és a Shadows pályája csúcsán a legelismertebb dobosok közé tartozott. A zenész egy fejsérülés következményeibe halt bele hétfőn a volt Shadows-gitáros, Bruce Welch tájékoztatása szerint.

"Tragikus, ami történt" - mondta a BBC-nek Welch. "Tony az egyik legnagyobb hatású dobos volt, ezenkívül remek hangszerelő is. Csak 15 éves volt, amikor először zenéltünk együtt, de már akkor kitűnő dobos volt."

"Az összes dobos őt akarta utánozni, hiszen teljesen eredeti stílusa volt" - emlékezett tovább Meehan egykori zenésztársa.

Sir Cliff Richard is megdöbbenve vette tudomásul a halálhírt: "Egyértelműen fontos szerepe volt a Shadows-hangzás kialakításában. Az újszerű dobolása volt a zenekar gerince, és az agresszív, ám mégis laza stílusa évekkel később Ringo Starr játékában is visszaköszönt" - méltatta volt dobosát a britek egyik legnépszerűbb énekese. "Tony beceneve Báró volt, mert az élet minden területén ragaszkodott a legjobb dolgokhoz, ugyanakkor mindig is komolyan vette a zenekari munkát. Szörnyű, hogy egy otthoni baleset miatt viszonylag fiatalon kellett itt hagynia bennünket."

Sir Cliff utoljára 1989-ben dolgozott együtt Meehannel - ekkor az énekes a Wembley-stadionban adott nagyszabású koncertet.

A Shadows a Beatles előtti korszak legnépszerűbb brit zenekara volt, legnagyobb sikere az Apache című instrumentális szám volt, ez nemcsak Nagy-Britanniában lett No. 1. Ezt egyébként például számos hiphop-előadó is felhasználta hangmintaként. Cliff Richard és a Shadows együttműködése több első helyezett dalt is hozott, és a zenekar feltűnt az énekes több filmjében is.