30 éves a nagy rock'n'roll svindli

Vágólapra másolva!
Harminc éve játszotta első koncertjét egy Sex Pistols nevű londoni zenekar, amelyről manapság már mindenki tudja, hogy alapjaiban változtatta meg a rockzene térképét, ezt azonban 1975. november 6-án még nagyon kevesen gondolták volna.
Vágólapra másolva!

Ezen a napon lépett fel először ezen a néven négy fiatalember a londoni St. Martin School Of Art-ban, ahol ugyan még semmi világraszólót nem csináltak, de pár hónappal később már beérett az együttes új menedzserének, Malcolm McLarennek a munkája. A Pistols legelső inkarnációja még három évvel ezelőtt, egy Roxy Music számcím nyomán The Strand néven alakult, és Steve Jones énekelt, Wally Nightingale gitározott, Paul Cook pedig dobolt. Később egy rövid időre csatlakozott a bandához egy Del Noone nevű basszusgitáros, de ezt a posztot végül Glen Matlock töltötte be.

Ekkor már a zenekar The Swankers néven lépett fel kis klubokban, de még mindig semmi jele nem volt a későbbi nagy dobásnak. 1975 elején aztán Nightingale távozott, Jones pedig átváltott gitárra, és már csak az énekest kellett megtalálni. Ebben már segítségükre volt Malcolm McLaren is, akinek a divatos Chelsea negyedben levő SEX butikjába már szabad bejárásuk volt a fiúknak, és szép lassan az együttes menedzsere is lett. Ő szemelte ki az énekesi posztra az ír származású John Lydont, aki egy saját készítésű "Utálom a Pink Floydot" feliratú pólóban tűnt fel egy nap a SEX-ben. Lydon a Johnny Rotten nevet kapta McLarentől, aki a New York-i art-punkszíntér külsőségeit (és némiképp zenéjét is) lenyúlta a zenekar imázsához, így már csak egy jó név hiányzott.

Ez lett a Sex Pistols, amely tehát csaknem napra pontosan harminc éve tartotta első fellépését. Botrány azért már volt, hiszen a visszaemlékezések szerint ez a koncert nem tartott tovább húsz percnél, ugyanis a koncertszervező megelégelte a ramazurit, és kihúzta az erősítőket. Érdekesség, hogy aznap este fellépett egy Bazooka Joe nevű zenekar is, amelynek énekesét Stuart Goddardnak hívták - őt évekkel később, Adam Ant néven ismerte meg a világ.

A Pistols ezután eleinte megmaradt az art school klubok vonzáskörében, de a következő évre már szép lassan hírnevet szerzett városszerte, és rövidesen már ez a négy fiatalember alkotta a leghírhedtebb, és éppen ezért legnépszerűbb londoni punkegyüttest. A további pályafutás lényegében már minden érdeklődő előtt ismert: egyre több botrány, egyre nagyobb figyelem, megkötött, majd felbontott lemezszerződések, és 1976 végére már a Sex Pistolsról beszélt fél Nagy-Britannia. 1977 volt a zenekar csúcséve, de ugyanekkor már megmutatkoztak a válságjelek is. A Matlock helyére érkező Sid Vicious nihilizmusa ugyanúgy nem használt a csapatnak, mint a punkmozgalom kiterjedése, és összemosódása a brit társadalom súlyos problémáival.