A Depeche Mode-ot üldözik Budapesten

Vágólapra másolva!
A nálunk különösen népszerű Depeche Mode tagjai nemrégiben a Timesnak adott interjúban beszéltek arról, hogyan viselkednek az együttessel a rajongók világszerte. Amerikában néhol nem is ismerik őket, máshol őrült fanatikusokkal találkoznak, hazánkban pedig meg is kergetnék őket némi emlék-gyűjtésért.
Vágólapra másolva!

A brit elektropop szcénából kultuszzenekarrá emelkedő csapat meglehetősen kalandos életúttal büszkélkedhet. A sok hányattatás és melodramatikus, néhol szappanopera-szagú fordulat közepette azonban kétségkívül a világ egyik leghűségesebb rajongói bázisával rendelkező együttesévé váltak. Sok kritikus számára megmaradtak ugyan a "cikis szintipop" kategóriában, és már ritkán látni őket a tévé és rádió főműsoridejében, mégis telt házas koncertek és hatalmas számban elkelő lemezek követik életútjukat. Sikerük mégis leginkább azért különös, mert a rajongók millióinak ellenére arcuk a mai napig nem tartozik a legismertebbek közé.

"Én New Yorkban élek, és igazából le se szarnak" - mondja vállát vonogatva Dave Gahan. "Végigsétálok az utcán, elmegyek a kutyáját sétáltató Lou Reed mellett, és senkit nem érdekel. LA, na az már más történet." Los Angeles valóban más tészta, Gahan itt ugyanis a mai napig rajongás tárgya: előfordult, hogy egy lány sátrat vert a lakása előtt. "Valamiért úgy gondolta, hogy velem él, és ő a feleségem" - meséli az interjúban.

Volt olyan eset is, mikor a sztárnak került többe egy rajongó őrültsége. Roy, egy középkorú hollywoodi pasas például semmi mást nem csinált, csak Gahan ablaka előtt állt és bámult - a nap 24 órájában. Mikor az énekesnek elege lett ebből, kiment, és úgy lefejelte a kukkolót, hogy annak betört az orra. Nagyot csalódhatott példaképében az illető, mert a történtek után be is perelte a hírességet, akinek végül 40 ezer dollárt kellett fizetnie a bántalmazásért.

Érdekes összefüggés a Times újságírója szerint, hogy azokban az országokban, ahol magas az öngyilkosságok száma vagy korábban katonai diktatúra vagy elnyomó vallási rezsim alatt álltak, rendszerint sokkal elvakultabbak a Depeche Mode-ot szerető emberek. Ebbe a kategóriába Magyarország is beletartozik, mint ahogy azt Martin Gore meg is jegyezte: "Nagyon nehéz volt például Budapest és Varsó utcáin sétálnunk. A rajongók gyakorlatilag üldöztek, hogy egy darabot szakíthassanak maguknak belőlünk. Hasonló volt a helyzet Argentínában is" - emlékszik vissza Gore.

A zenekar egyébként jövő március 21-én lép fel hazánkban, amire már most elfogyott az összes jegy. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők azt tervezgetik, hogy már 2006 nyarán újra idecsábítják a csapatot. Az új időpont június 13-a lenne, a helyszín pedig a Puskás Ferenc-stadion, de egyelőre bizonytalanság lengi körül a koncertet, leginkább szervezői oldalról. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a Multimedia Concerts weboldalát meglátogatva jelenleg egy szavazással találkozhatunk először, melyben azt kérdezik, volna-e érdeklődés egy ilyen rövid időn belül összehozott újabb fellépésre. A szavazás állása nem tekinthető meg, de a rajongói oldalak és fórumok tükrében úgy fest, ez a kérdés nem kérdés.