Triplázódtak a zeneletöltések

Vágólapra másolva!
A digitális formátumú zeneértékesítés már az év első felében megtriplázódott a tavalyi évhez képest, derül ki a nemzetközi mutatókat vizsgálva. A letöltések száma nő, míg a CD-eladás folyamatosan esik vissza.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry - IFPI) becslése szerint idén a lemezeladások 6%-a történt digitális formában, ezzel ez a fajta zenepiac már a 790 millió dolláros bevételt is elérte, ami aktuális árfolyamon több mint 165 milliárd forint. A fizikai adathordozókon eladott albumok továbbra is hanyatlást mutatnak, tavalyhoz képest például 6,3%-kal kevesebb CD-t adtak el ebben az évben, ezzel a teljes piac is visszaesett, mintegy 1,9%-kal.

A digitális zenekereskedelem fellendülésének magyarázata leginkább több tényező szerencsés együttállásának tudható be - vélik az IFPI-nél. Egyik ok lehet a szélessávú kapcsolatot használó, 3G mobiltelefonok, valamint a hordozható lejátszók (elsősorban mp3-lejátszók) folyamatos elterjedése, de ide sorolják még a legális letöltés alacsonyabb kiskereskedelmi árát is. Továbbra is nagy veszélyt jelent a piac egészére nézve az illegális kereskedelem és letöltések, ezzel pedig a legálisan hasonló szolgáltatást kínáló weblapok tudják legjobban tartani a versenyt.

Az IFPI nem közölte az eladásokról készült kimutatást regionális bontásban, de kiemelte, hogy az Egyesült Királyságban robbanásszerű a fejlődés, itt ugyanis 2005 első félévében a digitális kereskedelemnek köszönhetően tízszer annyi kislemezt adtak el, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. Azt is ki lehet olvasni a statisztikákból, hogy a fizikai adathordozón megjelenő albumok piacán a legnagyobb visszaesés Japánban tapasztalható (9,2%-os csökkenés tavalyhoz képest), ami a szigetország rohamosan fejlődő információs társadalmában nem is csoda.

Az új trendekhez és igényekhez igazodva már egész különös formátumban is piacra dobhatnak egy-egy albumot. Legutóbb a Rolling Stones jelentette be, hogy memóriakártyát készíttetnek, amelyen négy albumuk dalai lesznek rajta. A kalózkodás elkerülése végett titkosítási eljárással védik az adathordozó tartalmát, ami másolásvédelmet biztosít - legalábbis ezt ígéri a ScanDisk. Az első hasonló megjelenés még egy évvel ezelőtt látott napvilágot, akkor Robbie Williams számait és videóit tartalmazó memóriakártya került a boltokba.