Kanye West: jól időzített Bush-szapulás

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs következménye annak, hogy Kanye West a hurrikán utáni segélykoncerten és az azt közvetítő tévécsatornák élő adásában kritizálta Busht. A rapper kommentárja nagy port kavart, a tévések pedig azzal mentegetőznek, hogy ez nem volt benne a forgatókönyvben. Kanye közben megjelenteti második lemezét, és a legjobb úton halad a világhírnév felé.
Vágólapra másolva!

Kanye West alapos vitát robbantott ki péntek esti nyilvános szereplésével. A rapper-producer egyike volt a hurrikán pusztítása nyomán keletkezett károk enyhítéséért rendezett segélykoncert fellépőinek, ahol a nyilvánosságot kihasználva kritizálta George Busht. A legkínosabban a tévések érezték magukat, hiszen az eseményt élő adásban sugározta jó néhány csatorna.

A történethez tartozik, hogy a múlt héten jelent meg Late Registration címmel Kanye West második albuma, amely eredetileg is remek kritikákat kapott, és ezzel az akcióval a rapper vélhetően még jobban a köztudatba küzdötte magát. Az első lemezéért (College Dropout) két Grammy-díjat is bezsebelő West amúgy is hatalmas sztárnak számít Amerikában, ahol producerként is ő lett a legfelkapottabb, a Time magazin pedig a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta.

A szószátyár rapper a botrányt okozó beszédét a médiában jelentkező diszkriminációval kezdte, de hamarosan ennél tovább is ment. "Utálom, ahogyan a médiában bánnak velünk, mikor egy fekete családot mutatnak, azt mondják, fosztogatnak, de ha egy fehér családot látsz, azt mondják, élelmet keresnek" - csattant fel West, majd ezt követte az elnök elleni kirohanás. "George Bush nem törődik a feketékkel" - mondta, majd kijelentette, hogy Amerikában, ha a szegényeknek, feketéknek vagy a kevésbé jómódúaknak kell segíteni, képesek azt a lehető leglassabban tenni. Mindamellett West azt is kiemelte, hogy a Vöröskereszt valóban minden tőle telhetőt megtett.

Az eseményt közvetítő NBC azonnal elhatárolódott az elhangzott kijelentésektől. "Eltért a forgatókönyv szerinti megjegyzésektől, melyeket előkészítettünk neki" - olvasható a hivatalos közleményben. Számos amerikai kommentátor támadta a rapper szavait, de valószínűleg a közönség köreiben sem aratott osztatlan sikert: sokak véleményét tükrözte ugyan West kritikája, mégis az amerikaiak csaknem fele elégedett az elnöknek a katasztrófa utáni tevékenységével.