Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Nagyobb Durranás és előzményei

Vágólapra másolva!
Komoly esély van rá, hogy a Rolling Stones utolsó stúdióalbumát hallgathatjuk meg, amikor az A Bigger Bang című lemezt tesszük a lejátszóba. Mick, Keith és Charlie már mind hatvan felett vannak, és a csapat legfiatalabbja, Ron Wood is már elmúlt 58. Ha abból az időből indulunk ki, ami az utolsó Stones-lemez, a Bridges To Babylon óta eltelt, akkor bizony már hetvenéves zenészektől várhatnánk a következő lemezt. Ám ha abból indulunk ki, hogy Keith Richardsnak már az orvosok szerint évek óta nem is lenne szabad életben lennie, vagy abból, hogy az új lemez mindenhogy szól, csak öregesen nem, akkor még bármi előfordulhat. Hallgasd meg a Rolling Stones új lemezét hétfő déltől kedd délig az [origo]-n, és nyerd is meg, ha tetszik!
Vágólapra másolva!

Az A Bigger Bang a Stones 24. sorlemeze, és ezt előzte meg a legnagyobb várakozás is, hiszen az 1997-es Bridges To Babylon óta nyolc évet kellett várni a folytatásra. Más kérdés, hogy a Stones már érezhetően nem az albumokra helyezte a hangsúlyt az utóbbi időben, és a hosszú szünet ellenére markánsan jelen volt az elmúlt években - nem úgy, mint például a nyolcvanas években. A Forty Licks című válogatáslemez, illetve a hozzá társuló turné tett arról, hogy a zenekar továbbra is a köztudatban maradjon, és ehhez nem is volt szükség újabb sorlemezre.

Mindenesetre Jaggerék régóta ígérgették az új albumot, és ha már így lendületben voltak, meg is csinálták. 2004 végén és idén tavasszal rögzítették a számokat Párizsban, majd a felvételeket Los Angelesben keverték meg a korábbi lemezekről "áthozott" producer, Don Was irányításával. A Jagger-Richards szerzőpáros igen termékenynek bizonyult, hiszen 16 szám került a lemezre, amelynek egy óra feletti játékideje is igazolja, nem egy sebtében összehajigált visszatérésről van szó.

Az albumot megelőlegezte már a Streets Of Love kislemez, amely Nagy-Britanniában a slágerlista 15. helyére került, és ezzel a legjobb helyezést produkálta az 1994-es Love Is Strong óta az új Jagger-Richards szerzemények közül, hiszen az 1995-ben 12. helyet elérő Like A Rolling Stone Bob Dylan örökzöldje, míg tavaly a régi klasszikus Sympathy For The Devil remixe jutott a 14. helyig.

Az A Bigger Bang pedig nem finomkodik, és mindent megtesz azért, hogy igazolja a nagy várakozást. A nyitó Rough Justice rögtön úgy rúgja be az ajtót, hogy minden száj tátva marad: a leghúzósabb, rockosabb Stones-dal emberemlékezet óta, Richards gitárja dögösebb, mint valaha, míg Jagger elpusztíthatatlan energiával énekel tyúkokról, kakasokról és rókákról - mindezt igen frivol szövegkörnyezetbe helyezve. Igen magasra teszik ezzel a lécet, de az album képes megbirkózni ezzel a teherrel, és végig tartja a saját maga diktálta tempót.

Szintén elsőrangú rockdal például még a She Saw Me Coming, vagy a Let Me Down Slow, melyek bátran kijöhetnének kislemezen is. A lemez azonban nemcsak dögös számokban erős: a Rain Fall Down elsőrangú, táncolható alapokra írt funk-rock, a Back Of My Hand klasszikus blues, míg a Keith által énekelt This Place Is Empty igazi zongorás, lepattant éjszakai lokált idéző ballada.

Forrás: Red Dot

Ezek ismeretében már egyre kevésbé tűnik bölcs döntésnek az amúgy korrekt, de a többihez képest kicsit átlagosan hangzó Streets Of Love kislemezre másolása. A lemez leghírhedtebb száma pedig egyértelműen a Busht támadó Sweet Neo Con lesz, amely sokakat meglepett: "azt hittük, Mick egy régi Thatcher-hívő" - írja az Uncut magazin. Ehhez képest a dal nem bánik kesztyűs kézzel a neokonzervatívokkal, és hiába magyarázkodott miatta a lemezt kiadó Virgin, mondván, hogy nem a Fehér Ház ellen íródott, senkit nem ejtettek a feje lágyára.

Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi három Stones-lemez esetében mindig valódi visszatérésről cikkeztek a kritikusok, és ez vélhetően így lesz most is. Most azonban tényleg nem nagy bátorság kijelenteni, hogy talán a Tattoo You óta a legjobb lemezük ez Jaggeréknek, hiszen erőlködés nem érződik rajta, és a hosszú játékidő ellenére töltetékszámok sem nagyon vannak, inkább jól megírt és ráadásul remekül is szóló dalok. Egy biztos: ha tényleg úgy alakulna a jövőben, hogy ez marad a Rolling Stones utolsó albuma, elképzelni sem lehetne stílusosabb búcsút.

Nyerd meg a lemezt!

Játékunkban három példányt sorsolunk ki a Rolling Stones A Bigger Bang című CD-jéből. Kérdésünk: hogy hívják a Stones jelenlegi basszusgitárosát?
A helyes megfejtéseket szeptember 13-ig a
nyeremeny@origo.hu címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Stones.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről