Visszatér az A-Ha

Vágólapra másolva!
A norvég együttes visszatér a zenepiacra, és új albummal jelentkezik még idén novemberben. Az A-Ha csaknem négy év hallgatás után próbálja újra felvésni nevét a popzene színterére, amihez egy telt házas New York-i koncert kiváló kezdetnek tűnik.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben honlapján árult el friss információkat új stúdióalbumáról az A-Ha. A kultikus norvég pop-trió Analogues című lemeze november 7-ére várható a boltokba, míg az ezt beharangozó és a Celice című szerzeményt tartalmazó kislemez október 4-étől lesz kapható. A csapat ezzel három és fél évnyi szünetet szakít meg és próbál újra betörni a popzenei slágerlistákra.

A három fiút (bár ma már inkább férfit) tömörítő A-Ha a mai napig Morten Harket, Magne Furuholmen és Pal Waaktaar hármasából áll az 1982-es kezdetek óta. Az új albumot is együtt hozták össze, Londonban, míg a produceri munkát Martin Terefe jegyzi. Ami az új lemez zenei világát illeti, a fiúk azt ígérik, nem fognak csalódást okozni, mégis változásra kell számítani. "Léleknek szóló tánczene lesz" - mondja Harket, de ennél többet nem árulnak el.

Az új lemezek még nem kaphatók ugyan, a norvég rádiók máris agyonjátsszák a kislemezes Celice-t, amely 24 órával a szám hivatalos debütálása után már a norvég rádiójátszási lista ötödik helyén állt. Ami még ennél is hihetetlenebb, hogy a hivatalos honlap tanulsága szerint a New Yorkban, szeptemberben megrendezésre kerülő A-Ha koncertre 52 perc alatt elfogyott az összes jegy. Ez 1986 óta az első koncert, amit a csapat a tengerentúlon ad majd az amerikai közönségnek.

Az A-Ha egyébként múlt szombaton lépett színpadra Oslóban, első ízben prezentálva az új dalokat is tartalmazó show-t. Az ingyenes rendezvényből végül Norvégia történetének legnagyobb koncertje kerekedett: egyes jelentések 120, míg mások 150 ezer nézőről beszélnek. Sokan értetlenül állnak a hihetetlen visszatérés előtt, de a csapat tagjai magabiztosak: "Olyanok vagyunk, mint az óbor - csak jobbak leszünk" - mondja viccesen Magne a koncert után. A csapat egyaránt játszotta régi slágereit, és új dalait is, néhány korábban írt ritkasággal fűszerezve, a szervezők szerint pedig nagyjából ez a koncepció várható egész szeptemberben útjára induló turnéjuk alatt.