Eminem: turné helyett elvonóra

Vágólapra másolva!
Az amerikai rapper a nyilvánosságtól teljesen elzárkózva mondta le egész európai turnéját kimerültségre és betegeskedésre hivatkozva. Utóbb azonban kiadói nyilatkozatban ismerték be, hogy a sztár függősége miatt kénytelen visszavonulni.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt jelentette be Eminem kiadója, hogy a rapper lemondja az összes Európába tervezett koncertjét, lefújva ezzel teljes turnéját. A hivatalos indoklásban az áll, hogy a visszalépés oka "kimerültség, melyet más egészségügyi gondok is súlyosbítanak". Azt is közölték, hogy a 50 Centet is felvonultató körút minden állomását törlik egészen Hamburgtól Dublinig, és nem is tervezik ezek későbbi pótlását.

A nyilatkozat-dömping végül kitermelte azt a sajtónyilatkozatot, mely hivatalos forrásból, az Interscope Records-tól származik, és a következőt áll benne: "Marshall Mathers (vagyis Eminem) kórházban van orvosi kezelés alatt." A közleményben még azt is elmondják, hogy a rapper az altatók rabja, ezért van szükség a kórházi felügyeletre. Így végül kiderült, hogy az első betegeskedésről szóló nyilatkozatok csak kifogások voltak, az altatófüggőség azonban alátámaszthatja a sztár kimerültségét, mely elsőszámú indok volt a koncertkörút lemondásakor.

Még júliusban a Detroit Free Press rukkolt elő azzal a hírrel, miszerint Eminem örökre kikapcsolja a mikrofonját, és az európai turné után végleg felhagy a szószátyár rapper szerepével. Később ezeket a híreszteléseket maga Eminem cáfolta, az MTV-n nyilatkozva egyenesen ironizálva a sajtót, akiknek azt üzente, ne mondják meg helyette, hogy ő mikor megy szabadságra, majd szól, ha ilyet tervez. Talán ez a pont érkezett el most, vélik többen, miután ezúttal egy több tízmillió dollárnyi bevétellel kecsegtető koncertsorozattól kénytelen visszatáncolni.

Korábban a Showbiz egyik riportere azt jelentette, hogy a rapper teljes egészében felhagy szólókarrierjével, hogy ezután többet foglalkozhasson nyolc éves lányával, Hailievel. Akkor ezt támasztotta alá az is, hogy Eminem munkatársai szerint a sztár nem betegeskedik, egyszerűen csak kifárasztotta a több hónapos utazás és koncertezés Amerikában, és már képtelen bevállalni Európát is. Miután fény derült függőségére, már tudjuk, miért.

Ha Eminem valóban leteszi a mikrofont, már így is minden idők legsikeresebb rapsztárjaként tarthatjuk számon. Négy megjelent stúdióalbuma több mint 25 millió példányban kelt el az Államokban, összességében pedig 1 milliárd dollárnyi eladás felett produkált. Sikerei azonban jócskán túlmutatnak azon, ami pénzben kifejezhető. 33 éves korára nem kevesebb, mint kilenc Grammy-díjat kaszírozott be, plusz a karrierje kezdetét megfilmesítő 8 mérföldért elnyerte a legjobb betétdalért járó Oscar-díjat. Szólópályafutása mellett a detroiti D-12 rapcsapattal is kiadott már két lemezt, és nagy szerepe volt pártfogoltja, 50 Cent sikereiben is.