Magyarországi SKAlandozások

Vágólapra másolva!
Igazi nyári bulizáshoz ad remek talpalávalót a - leegyszerűsítve - a reggae-t a punkkal felturbózó ska muzsika. A stílus fiatal tehetségeinek népszerűsítésére szedték nemrégiben csokorba egy lemezen a magyar szcéna legjobbjait, de néhány régi nagyágyú is ott van a lemezen. Olvass kedvcsinálót a legfrissebb hazai skaválogatásról, és nyerd is meg az albumot!
Vágólapra másolva!

Akinek a ska nem sokat mond, annak kedvéért vegyünk alapul egy adag mosolygós reggae-zenét, és fűszerezzük meg némi pörgős punk ütemmel. A turmix eredménye egy régi-új műfaj (hiszen az eredeti ska korábbi dolog, mint a reggae), meg egy rakás hatalmas koncert. Az élmény természetesen élőben az igazi, de a ska különlegessége, hogy végtelenül gazdag hangszerelésének köszönhetően otthon hallgatva is megindul a lábunkban a boogie.

A CrossRoads Records olyan hazai zenekarok lelkes támogatója, akik nem éppen a reflektorfény és a mainstream kegyeltjei. Újszerű kezdeményezésük a CrossRoads Reggae Base, a kiadó egy mellékága, mely kifejezetten a ska és reggae magyar képviselőit igyekszik a hallgatóság elé tárni. Repertoárjukban találhatjuk a Ladánybene 27-et, mint a hazai roots reggae legnevesebb és legnagyobb múltra visszatekintő zenekarát, de egy album erejéig még a dubban utazó (és ezzel szintén stílusközelinek mondható) Anima Sound System is képviselteti magát náluk. A kiadó azonban nem elsősorban a nagy nevek telepe kíván lenni, inkább próbálja új hangokkal színesíteni a magyar zenei palettát. Így juthattak arra az elhatározásra, hogy ha már egyszer van jó ska, akkor azt igenis mutassuk meg az embereknek.

Magyarországon a Fórum együttes volt az egyik első, amely a műfajt népszerűsítette nálunk, egy időben Galla Miklós csapatával, a GM49-cel. Később is bukkantak fel skazenekarok hazánkban, de a legtöbb zenekar el is tűnt a süllyesztőben. A legnagyobb bázisa ma az úgynevezett harmadik hullámú ska muzsikának van. Ennek képviselői jórészt lelkes fiatal zenészek, akik hangszert ragadtak, mára pedig már akadnak köztük egész komoly rajongói táborral bíró csapatok. Ilyen például a battai brigád, a már külföldön is rendszeresen megforduló Honeyball, a "füstös" szövegeiről ismert Tigris vagy a Magyarország egyik legnevesebb koncert-zenekaraként számon tartott Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), akik ha nem lennének, Skaland sem lenne.

Az album története tavaly őszre nyúlik vissza, mikor a PASO és a CrossRoads meghirdette a Skaland 2005 projektet. A terv kettős volt: egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosítani a lappangó magyarországi ska szcénának, valamint nem titkoltan megtörni az ország főváros-központúságát. Előbbi eredményei közt említhetnénk, hogy a válogatáson szereplő Boogie Mammának azóta megjelent egy nagylemeze, és hogy a Honeyball már második klipjével sokkolja a tévé-nézőket. Ugyan nem biztos, hogy ezek a sikerek közvetlenül a Skaland 2005-nek köszönhetők, de mindenképp a szubkultúrából felszínre törő szcéna ékes bizonyítékai.