A Rolling Stones ismét nagyot akar dobni

Vágólapra másolva!
Nyolc év után újra hangszert ragadnak a rock apái és nagyapái. A Rolling Stones úgy érzi, még mindig van mondanivalója, így csaknem évtizedes szünet után idén új stúdióalbummal jelentkezik, melyet még nagyobb durranásnak ígérnek.
Vágólapra másolva!

Az 1997-es Bridges to Babylon-t követő hosszú hallgatás után idén új lemezzel jelentkezik a Rolling Stones. A The Bigger Bang-re keresztelt új anyag az Államokban szeptember 6-ától kapható, nálunk viszont már elvileg egy nappal korábban a boltokba kerül. A megjelenést valószínűleg nem véletlenül időzítették éppen ekkora, ez a dátum ugyanis egybeesik Mick Jagger születésnapjával, aki az amerikai debütálás napján lesz 62 éves.

A 2005-ig tartó szünet a leghosszabb az együttes történetében, mely immár 43 évre nyúlik vissza. Ugyanez idő alatt napvilágot látott például egy élő felvételekből összeállított lemez No Security címmel, és ott volt még a három éve kiadott Forty Licks válogatás, de ezeken új stúdiómunkát nem hallhattunk (gyakran a kritikák meg is bélyegezték ezeket a "felesleges" címkével). Most azonban megint egy a korábbiakhoz hasonló nagy dobás várható.

A lemez produceri munkálatait az a Don Was jegyzi, aki a banda előző két stúdióalbumát is készítette (Bridges to Babylon, Voodoo Lounge). Közreműködik három szám erejéig Keith Richards, többek között ő énekel az első kislemezként megjelenő Streets of Love-on is. A dobok mögött Charlie Watts ül, aki bár sok időt volt kénytelen torokrákja kezelésére áldozni, végül mindegyik dalt végigkísérte (egyébként már felépült betegségéből, és a turnén is ő játszik majd). Ami a gitárt illeti, egyes feltételezéseket cáfolva sajtónyilatkozatban erősítették meg, hogy a húrok kezelésében oroszlánrészt vállalt a relatíve új tagnak számító Ron Wood.

Ha pedig Rolling Stones, akkor botrány - úgy látszik, ez már sosem változik. Ezúttal Sweet Neo-Con című szerzeményükkel kavartak némi port, ami állítólag Bush elnököt és kormányát kritizálja, többek között külpolitikája miatt.

Az új lemezhez persze turné is tartozik. A koncertkörút augusztus 21-én startol a bostoni Fenway Parkban, amit esetleg egy-két klubkoncert előzhet meg, de ezt nem erősítették meg. Az észak-amerikai turné 35 állomásból áll majd, és olyan sztárokat vonultat fel a Stones mellett, mint a Beck, a Black Eyed Peas, a Maroon 5 vagy a Pearl Jam. A koncertekre elővételben kapható jegyek 97%-át már fel is vásárolták a rajongók - adta hírül a Virgin. A világ körüli turnéra valószínűleg jövőre kerül majd sor.