Nem léphet fel többé a Doors

Vágólapra másolva!
John Densmore, a kultikus Doors zenekar ex-dobosa megnyerte a pert korábbi bandatagjaival szemben. A nézeteltérés akkor éleződött ki, mikor az egykori társak a dobos nélkül indultak turnéra, továbbra is a Doors nevet használva, ami pedig felrúgott egy közös szerződést.
Vágólapra másolva!

A 1960-as évek legendás zenekara, a Doors egykori dobosa, John Densmore, bíróság előtt bizonyította korábbi társai szerződésszegését, ezzel keresztbe téve a Doors of the 21st Century (a 21. századi Doors) névre keresztelt új bandának. Az ítélet szerint a billentyűs Ray Manzarek és a gitáros Robby Krieger nem használhatja ezentúl semmilyen formában a Doors nevét. Sőt, mindezen felül Densmore megkapja a 2002 óta turnézó Doors of the 21st Century összes bevételének egynegyedét, valamint ugyanennyi jár az elhunyt énekes, Jim Morrison örököseinek is.

Az ügy középpontjában az az 1971-es szerződés áll, melyet Morrison elhunyta után kötöttek az együttes tagjai. Ennek értelmében a továbbiakban semmilyen formában nem használják a Doors nevet, és nem turnéznak, hacsaknem közösen, mindhármuk részvételével teszik ezt. A megállapodást először 2002 szilveszterekor rúgta fel a gitáros-billentyűs kettős, mikor egy koncert erejéig összeálltak az ex-Cult-énekes Ian Astburyvel, és a Police dobosaként ismert Stewart Copelanddel. A fellépés akkora sikert aratott, hogy mindjárt 2003 tavaszára egy egész turnét szervezett a csapat (közben ismét dobost váltva).

Densmore ekkor rögtön benyújtotta keresetét a szerződésszegés miatt, amihez Morrison özvegye és szülei is csatlakoztak. Manzarek és Krieger akkor komolytalannak nevezték a dobos pereskedését, mert szerintük ő maga adta áldását az új turnéra. "Morrison is örülne a banda újjáéledésének" - nyilatkozta Manzarek két évvel ezelőtt. Ugyanakkor Densmore örül az ítéletnek, és hogy az egykori megállapodás szerint járt el a bíróság. "Sosem akartam, hogy Ray és Robby abbahagyja a zenélést - nagyszerű zenészek. Remélem, a Doors-rajongók továbbra is elmennek megnézni őket. Csupán arról van szó, hogy a név az enyém, az övék és a Jim Morrison-hagyatéké, ők pedig lopott tulajdonnal akartak meglépni" - mondta Densmore.

A Doors egyébként a '60-as évek vége felé került a slágerlisták élére Jim Morrison főszereplésével. Olyan örökzöld számokat jegyeznek, mint a Light My Fire, a Break on Through vagy a Riders on the Storm. Összesen hét albumuk látott napvilágot az énekes-frontember haláláig, melyek mindegyike legalább aranylemez lett, és több mint 50 milliós példányszámban keltek el világszerte.