Lil' Kim egy évig rács mögött

Vágólapra másolva!
Az amerikai rapper lányt szerdán egy év és egy napos börtönbüntetésre ítélték egy 2001-es ügy kapcsán, melyet követően esküdtszék előtti hamis tanúzás és összeesküvés vádjával állították bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Lil' Kim (becses nevén Kimberly Denise Jones) saját magára húzta a vizes lepedőt, mikor 2003-ban egy két évvel korábbi lövöldözési ügy vizsgálata során háromszorosan hazudott az esküdtszék előtt, de mindemellett még egy összeesküvési vádat is a nyakába varrtak. A tegnap kihirdetett ítélet szerint 366 napot kell eltöltenie rács mögött, plusz egy 50 000 dolláros pénzbírságot is köteles lesz megfizetni.

Az egész ügy kiindulópontja az a 2001-es lövöldözés volt, melyből a rapper amazon két ismerőse is kivette a részét. A hiphop csapatok közötti rivalizálás ezen fejezetében fegyvert ragadott Suif Jackson, a lány korábbi bandájának egyik tagja, és Damion Butler, Lil' Kim egykori menedzsere. Akkor Kim úgy nyilatkozott, hogy előbbit nem ismeri fel, utóbbi pedig ott sem volt a kérdéses napon, de miután a bizonyítékok tükrében mindketten beismerték, hogy rálőttek a Capone-N-Noreaga rapcsapatra, nyilvánvalóvá vált a hamis tanúskodás.

A 29 éves rapper sírva, Bibliával a kezében kérte a bíróságot büntetésének enyhítésére. Korábban kilátásba helyezték, hogy akár 20 évre is lecsukhatják, de mint arra számítani lehetett, ennél kevesebbel úszta meg. Az ítéletet kihirdető Gerard Lynch kerületi bíró szerint Lil' Kim még így is elégedett lehet a büntetéssel. Mint megjegyezte, korábban a tévésztár Martha Stewart például öt hónapot kapott, mikor egy tőzsdeügy kapcsán nem mondott igazat, és egy tűzpárbajjal kapcsolatos hamis tanúzás lényegesen komolyabb ügy. A bíró azt is elmondta, hogy ha figyelembe vesszük, hogy Stewart vétke enyhébb volt, és a gyanúsított abban az esetben "fehérebb", kizárhatók azok a feltételezések, melyek szerint a rappert bőrszíne vagy magánéleti háttere miatt csuknák le.

Ítéletének ilyen mértékű enyhítésére azért kerülhetett sor, mert Kim miután bűnössége kiderült, beismerte tettét, és azóta is folyamatos megbánást tanúsít. "Hamisan tanúskodtam az esküdtszék és a bíróság előtt. Akkor azt hittem, így helyes. Most már tudom, hogy nem így van" - mondta a tárgyaláson. A bíró mindezt pozitív üzenetként értékelte, mely azt nyomatékosítja, hogy az igazságnak fontos értéke van. "Börtönbe menni azért, hogy az ember fegyveres bűnözőket védjen meg, nem hősiesség" - tette hozzá. Kimnek szeptember 19-én kell bevonulnia, hogy letöltse büntetését.