Meghalt Luther Vandross

Vágólapra másolva!
A soul és R&B legendás alakja, Luther Vandross, 54 évesen hunyt el július 1-jén. Már hosszú évek óta rossz egészségi állapotban volt, harcolt cukorbetegségével, magas vérnyomásával, miközben súlyproblémákkal is küzdött. 2003-ban agyvérzés is érte, azonban tolószékben is folytatta felvételeinek készítését.
Vágólapra másolva!

Vandross július 1-jén békésen halt meg a JFK Egészségügyi Központban, New Jerseyben. "Luther Vandrosst agyvérzés érte két évvel ezelőtt, melyből sosem épült fel teljesen. Luthert mélyen meghatotta a rajongóitól kapott számos értékes gondolat és együttérző szó" - nyilatkozta Robert Cavanaugh, a kórház szóvivője.

Az R&B berkeiben Vandrosst olyan nevekhez lehetne hasonlítani, mint Prince, Stevie Wonder vagy Michael Jackson, hiszen egyértelműen a '80-as, '90-es évek egyik legsikeresebb énekes-szövegírójáról van szó. Neve először még a '70-es évek elején tűnt fel mint háttérénekes, majd különböző együttesek tagjaként szerepelt (Roudtree, Change).

Debütáló szóló albumát 1981-ben jelentette meg az Epic, Never Too Much címmel, mely rögtön az R&B-listák élén nyitott, és kétmilliós eladást produkált. Vandross ezek után olyan előadóknak írt dalokat, mint a soul fellegvárában helyet bérlő Aretha Franklin, de emellett saját karrierjét is tovább egyengette a '80-as években. Öt, ebben az időszakban megjelent albumának mindegyike többmilliós példányszámban kelt el, azonban az igazi áttörés egészen 1989-ig váratott magára, amikor a megjelenő válogatáslemezén új dalként szerepelt a Here and Now, ami már a Top 10-ig jutott a legnevesebb slágerlistákon is.

Luther Vandross neve a '90-es években is megtartotta fényét folyamatosan megjelenő új albumaival, melyek továbbra is milliós példányszámban keltek el világszerte. 1992-ben tűnt fel neve a filmiparban is, amikor a Mo' Money (Dől a lé) című film híressé vált betétdalát, a The Best Things in Life Are Free-t énekelte fel Janet Jackson társaságában.

Az új évezredben sem tétlenkedett Vandross, évente jelentkezett új albumaival, majd legutóbb egy élő felvételekből készült videogyűjtemény jött ki újra az Epic neve alatt.

Utolsó lemeze Dance With My Father címmel jelent meg 2003-ban, melyből DVD-változat is napvilágot látott még ugyanebben az évben.