Téboly az angol erdőkben

Vágólapra másolva!
Hat év után jelentkezik új albummal minden idők egyik legviccesebb zenekara, a Madness. Kevésbé vidám hír azonban, hogy kilépett az együttes egyik alapító tagja, a gitáros Chris Foreman.
Vágólapra másolva!

Az egyszer már feloszlott, de a kilencvenes évek elején újjáalakult Madness új lemezt jelentet meg a nyáron, és mellette a brit erdőkben is részt vesz majd egy koncertsorozaton, melyet a brit erdőgazdálkodási bizottság szponzorál majd.

A Madness tavaly nyáron is turnézott, akkor azonban The Dangermen néven, és reggae, punk és ska dalok feldolgozásait játszották koncertjeiken. A júliusra várható, egyelőre még cím nélküli új nagylemez a hírek szerint szintén ezeket a dalokat fogja tartalmazni.

A lemezen ugyan még szerepel a gitáros Chris Foreman is, aki azonban a héten jelentette be, hogy otthagyta a Madnesst, mégpedig "a zenekarban folyó kisszerű, időpocsékoló tökölés miatt", és már az erdőturnén sem szerepel. Mindenesetre a zenekar vidám, bohókás imázsát meglehetősen új megvilágításba helyezi ez a szokatlanul keserű hangvételű nyilatkozat.

Az első lemezét 1979-ben megjelentető Madness - amely nemzedéke egyik legsikeresebb együttese volt - egyszer már átment egy hasonló válságon: 1984-ben, a Keep Moving című lemez után Mike Barson billentyűs lépett ki a zenekarból, hogy holland feleségéhez költözzön.

Két évvel később a banda fel is oszlott, de 1992-ben újra összeállt mind a hét eredeti taggal, és sikeres visszatérő koncerteket adott Londonban. 1999-ben a Madness új albumot is készített Wonderful címmel, de azóta ismét csak fellépéseket vállalt. A Madness ska mellett klasszikus brit pop és music hall (angol zenés kabaré) elemeket is tartalmazó zenéje a mai napig népszerű Nagy-Britannián kívül is.