Elátkozott zenekarok - popzenei sorscsapások

Vágólapra másolva!
A látszattal ellentétben a popsztárok élete sem csupa móka és kacagás. Főleg nem, ha éppen sehogy sem sikerül megtalálni a módját, hogy elismerjék az illető tehetségét, és joggal érzi úgy, hogy minden összeesküdött ellene. És amikor évekkel később felfedezik, akkor már úgyis mindegy. Aztán vannak azok, akiket a kereskedelmi siker ugyan nem kerül el, de sajnos a tragikus balesetek sorozata sem. És persze ott vannak a nehéz természetű géniuszok is, akik látszólag saját maguk nehezítik meg sorsukat, pedig csak képtelenek megbirkózni azzal a nyomással, amely saját tehetségük miatt nehezedik rájuk. Jelen összeállítás az [origo] Zeneáruházának legszerencsétlenebb sorsú előadóit gyűjtötte össze.
Vágólapra másolva!

A válogatási elv nem feltétlenül a tragédia volt, egy halálos baleset még nem volt elég, hogy bekerüljön a Top 10-be (ez majd egyszer talán egy másik összeállítás témája lesz). Cél volt inkább azt bemutatni, mennyire sokféleképpen lehet szerencsétlen egy előadó vagy egy zenekar, sőt, van olyan, amely többféle szerencsétlenséget is kombinált rövidke pályafutása alatt. Lássuk tehát, kikkel babrált ki a sors leginkább, kiknek a pályafutását akadályozták azok a bizonyos "külső körülmények"!

10. Love

Ez a nem túl bonyolult nevű zenekar a legtöbb olvasó számára vélhetően ismeretlen, és ez már önmagában véve tragédia. A Los Angelesben alakult zenekar a hatvanas évek közepén hamar kultuszbanda lett Kaliforniában, de igazán sosem tudtak kitörni ebből a státusból. Remek lemezeket készítettek, melyek közül a Forever Changes című 1967-es albumot ma már minden idők legnagyobb lemezei között szokás emlegetni, méghozzá joggal, ennek ellenére akkor még kevesen figyeltek fel rá.

A Love géniusza a fekete bőrű Arthur Lee volt, aki korántsem fekete zenét csinált, hanem a folk és a pszichedélia sajátos keverékét alkotta meg dalaiban. A Forever Changes után szélnek eresztette zenekara többi tagját, ami komoly hibának bizonyult, hiszen onnantól kezdve egyetlen maradandó értékű albumot sem sikerült készítenie. Ráadásul ekkorra már kábítószerezése is kezdte kikezdeni a szervezetét, és egyre kiszámíthatatlanabbul viselkedett. 1995-ben előbb megpróbálta felgyújtani volt barátnője lakását, majd illegális fegyverhasználat miatt börtönbüntetésre is ítélték, és csak hat év után szabadult. Azóta többször is sikerrel koncertezett, de alighanem ez sem elég gyógyír a Love rossz csillagzat alatt született pályafutására.

9. The Beta Band

Ennek a skót zenekarnak feltűnésekor sikert, elismerést és még ki tudja, mi mindent jósoltak a kritikusok, ám végül 1.2 millió fontos adósságot hátrahagyva oszlottak fel tavaly nyáron. A kilencvenes évek végének egyik legreményteljesebb együttese végig megkapta a szakmai elismerést, emlékezetes szerepet kapott aThe Three EP'scímű lemezük a Pop, csajok, satöbbi filmváltozatában, 2001-ben még a Radiohead előzenekaraként is turnézott Amerikában, de a lemezeladásokban ez az elismerés sosem mutatkozott meg.

A Beta Band sajátos, a legkülönfélébb hatásokat (hiphop, pszichedélia, progresszív rock, stb.) vegyítő popzenéje túl okos volt a mainstreamnek, és végig csak a lemezlisták alsóbb régióit érte el. Ez persze furcsa, ha azt nézzük, nagyobb termekben koncerteztek, mint egyik-másik népszerűbb zenekar, és a lemezeik mégsem keltek akkora számban. Így a tökéletességig csiszolt lemezekre költött pénz sosem akart visszajönni, miközben a tagok zsebpénz-szintű fizetésen éltek évekig, még a telefonszámlájukat se bírták fizetni. Ráadásul kiadójukkal is meggyűlt a bajuk, és nem is menedzselték őket megfelelően. Igaz, maga a zenekar is hozzájárult ehhez, hiszen például több dalukat tiltották meg, hogy reklámokban szerepeltessék, pedig több példa is igazolja, hogy egy-egy zenekar életében egy jól eltalált reklám zenéje mennyit számíthat. Így négy lemezt hátrahagyva tavaly egy búcsúturnéval ért véget a Beta Band többre hivatott karrierje.

8. Nina Simone

A két éve elhunyt Nina Simone minden idők legnagyobb énekesnői közé tartozott, de ennek ő nagyon kevés hasznát látta egész életében. A számtalan műfajban (soul, jazz, blues, gospel, pop) is maradandót alkotó, és ma már legendás énekesnő balszerencséjén kívül saját nehéz természetének is köszönhette sikertelenségét, ennek ellenére számos példát tudunk elviselhetetlen, ugyanakkor mégis világhírű popsztárokról, tehát önmagában a rossz természet nem jelenthetne gátat egy tehetséges előadó előtt.

A zongoristának induló Simone főként más szerzők dalait énekelte, de ezek közül is csak egy Gershwin-szerzeménnyel sikerült felkerülnie az amerikai slágerlistákra, ezen kívül főként csak a kis klubok közönsége ismerhette dalait. Bár számtalan lemezt készített, szinte állandó pénzhiányban élte életét a hetvenes évektől kezdve, ráadásul megtelepedni sem tudott: Svájctól Libérián és Barbadoson át Franciaországig számos országban élt, utóbbiban is halt meg. My Baby Just Cares For Me című dalát egy parfümreklám tette slágerré 1987-ben újra, ám mivel még korábban pénzszűkében eladta a jogokat, Simone egy fillért sem látott a jogdíjakból.

7. Nico

A Christa Paffgen néven született énekesnő, fotómodell és színésznő a rock egyik legrejtélyesebb és legfurcsább személyisége volt, aki rövid sztárstátus után sem találta helyét a világban. A berlini lány apja koncentrációs táborban halt meg, ő maga pedig még 15 éves korában ment el Németországból. Federico Fellini fedezte fel, és az Édes életben fel is tűnt, már mint ismert szupermodell. Alain Delontól gyermeke is született 1965-ben, de a Nico művésznéven futó lány énekelni szeretett volna, ám kezdeti próbálkozásai nem sikerültek.

Végül New Yorkban megismerkedett a Velvet Underground tagjaival, és az első lemez három számában énekel is. Ez sem tartott sokáig, Nico továbbállt és szólólemezeket készített, amelyek csak nagyon kis körben voltak ismertek kezdetben, ám azóta számos előadó munkásságára gyakoroltak komoly hatást. Komor atmoszférájú lemezei remekül visszaadták Nico depresszív személyiségét. A magánéletében is sikertelen énekesnő már éppen felszálló ágba kerülhetett volna, amikor leküzdötte drogfüggőségét, ám ekkor rejtélyes körülmények között leesett a biciklijéről Ibizán, és agyvérzésben meghalt.

6. The Pretenders

Ez az angol zenekar ugyan szinte kezdettől fogva a legnagyobb sztárok közé tartozott, mégis itt van a helyük a listán, hiszen ritka, hogy ugyanannak az együttesnek két tagja pár hónap leforgása alatt haljon meg. Chrissie Hynde azonban elég erőteljes egyéniség volt, és a kettős veszteség ellenére sem hátrált meg, azóta is készíti a lemezeit, bár az igaz, hogy a Pretenders sosem került vissza abba a státusba, ahol a tragédiák előtt volt.

Az amerikai Hynde a hetvenes évek elején ment szerencsét próbálni Londonba, és meg is találta azt, egyrészt a Kinks-vezér Ray Davies személyében, aki a férje lett, illetve Pretenders nevű zenekarával 1979-ben kapásból a legnépszerűbb sztárok közé került, energikus rockzenéjével és Hynde szuggesztív színpadi előadásmódjával. Aztán jöttek a további sikerek, amely két tagnál is a kemény drogfogyasztást hozta magával. 1982-ben Peter Farndon basszusgitárost ki is rúgták emiatt a csapatból, ám két nappal később még nem ő, hanem a gitáros James Honeyman-Scott halt meg heroin és kokain túladagolásban. Akkor már Hynde éppen terhes volt, és gyerekének születése után két hónappal sor került Farndonra is. A frontasszony újjáalakította a zenekart, nem is volt sikertelen, de a korai lemezekkel elért népszerűséget már sosem tudta megismételni.