Tom Waits arcára egy tehén tőgyét varrták

Vágólapra másolva!
Az összetéveszthetetlenül rekedtes hangú énekes azért fordul bírósághoz, mert egy, a skandináv országokban sugárzott dán tévéreklám zenéje szerinte az ő énekstílusát és zenéjét plagizálja.
Vágólapra másolva!

A legendás amerikai dalszerző, énekes és filmszínész, Tom Waits pályafutása kezdetétől fogva ragaszkodik hozzá, hogy dalait ne használhassák fel reklámokban, ám néha mégis megpróbálják kicselezni a leleményes reklámfilmesek.

"A számtalan kérdésre válaszolva: nem, nem én énekelek a Skandináviában látható Opel-reklámban" - nyilatkozta Waits. "Régóta az az elvem, hogy sem a hangomat, sem a zenémet nem engedem tévéreklámokban felhasználni, és az ügyvédeim már vizsgálják az ügyet."

"Mindenesetre meg kell, hogy mondjam, a helyzet nem tűnik jónak. Egy spanyol Audi-reklám és egy olasz Lancia-hirdetés után ez már a harmadik eset" - panaszkodott az énekes, aki 2003-ban már beperelte az Audit, amiért felhasználták az Innocent When You Dream című dalát a hirdetésben.

"Ha én lopnék egy Audit, egy Lanciát vagy egy Opelt, rátenném a nevemet és újra eladnám, nyilván lecsuknának. De ők csak megkérdeznek engem, én nemet mondok, és erre ők keresnek valakit, hogy utánozzon engem. Ők hasznot húznak ebből a társulásból, én meg pénzt és időt veszítek, no meg a hitelességemet" - folytatódik a Tom Waits által megjelentetett közleményben.

Zárásként az elvhű énekes egy kissé megdöbbentő hasonlatot használt: "Természetellenes dolog reklámokban felhasználni a műveimet... Mintha egy tehén tőgyét varrnák az arcomra. Fájdalmas és megalázó."

Az énekes egyébként skandináv rajongóitól értesült a reklám létezéséről. Sokan azt hitték, hogy Waits énekli saját dalát a reklámban, a közismert elvei ellenére. Az elmúlt két évtizedben a hajthatatlan énekes sikeres jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza dalainak reklámokban való felhasználását.