19 év után koncertezik újra a Queen

Vágólapra másolva!
Ma este Párizsban 19 év után először lép fel a kontinensen a Queen. Igaz, az eredeti felállásból már csak ketten maradtak, ettől függetlenül Londonban telt ház előtt játszott a zenekar.
Vágólapra másolva!

Két és fél órás koncerttel indította közel 30 dátumot tartalmazó turnéját az újjáalakult Queen. Az angol rockzenekar énekesi posztján Paul Rodgers, a Free és a Bad Company volt frontembere igyekszik betölteni a Freddie Mercury által hagyott űrt, de az AIDS-ben meghalt énekesen kívül a basszusgitáros John Deacon is hiányzik a turnéról, ugyanis őt már nem lehetett rávenni az újrázásra.

A turné első koncertjének a londoni Brixton Academy adott otthont, és csak a Queen honlapján regisztrált rajongók juthattak be, ennek ellenére így is megtöltötték a nézőteret. Persze ez nem csoda, hiszen az utolsó hivatalos Queen-koncertet 1986-ban tartották Londonban, majd Mercury halála után 1992 tavaszán a három maradék tag (Deacon, Brian May és Roger Taylor) a Wembleyben szervezett emlékkoncertet.

Brian May sokáig nem is gondolt arra, hogy lesz még újra Queen:

"Mindig is ellene voltam annak, hogy valaki más személyesítse meg Freddie-t" - mondta a gitáros a turnésorozathoz készült sajtókiadványban.

"És akkor egyszer csak látom ezt a srácot, aki egyáltalán nem akarja Freddie helyét elfoglalni. Teljesen más, mint Freddie, mert a saját útját járja. Hirtelen beugrott, hogy igen, megcsinálhatjuk: még egy turné, ahol a dalok új értelmet nyerhetnek."

A Reuters tudósítója szerint a közönség zajos ünnepléssel fogadta a dalokat, melyek között természetesen a legnagyobb Queen-slágerek szerepeltek, de a zenekar lejátszotta Rodgers pályafutásának legismertebb számát, a Free All Right Now című dalát is. A koncert természetesen a két "stadionhimnusszal", a We Are The Champions-szal és a We Will Rock You-val zárult.

A beszámoló szerint Rodgers elsőrangú rockénekes, akinek nem okozott gondot a számok hibátlan eléneklése, egyszerűen az a többlet hiányzott belőle, amitől igazán emlékezetes lett volna a produkció.

"Nem Rodgers hibája, de a Queen Mercury nélkül olyan, mint a Crickets Buddy Holly nélkül, a Doors Jim Morrison nélkül vagy éppen a Smiths Morrissey nélkül" - fogalmazott a Reuters tudósítója.

Mint az ismeretes, a Queen-turné útbaejti Budapestet is, a zenekar április 23-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.