Komoly bajban a rap Méhkirálynője

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta Lil' Kimet egy amerikai bíróság egy 2001-es New York-i lövöldözés kapcsán. A vagány rapper csajt hamis tanúzásért és összeesküvésért akár húsz év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

A 29 éves Kimberley Jones, alias Lil' Kim elsősorban ellenállhatatlan nőstény ragadozóként él a köztudatban, aki mindig megszerzi, amit (és akit) akar, beleértve ebbe a pénzt és a hírnevet éppúgy, mint az érdeklődését felkeltő hímeket. A rap Méhkirálynője azonban most komoly bajba sodorta magát.

A héten ugyanis a bíróság Lil' Kimet három rendbeli hamis tanúzás és összeesküvés bűntettében találta bűnösnek, és ez még úgy is maximálisan húsz év letöltendő börtönbüntetést jelent számára, hogy a harmadik vádpontban, az igazságszolgáltatás félrevezetésében nem bizonyult vétkesnek.

Lil' Kim a Junior MAFIA nevű rap kollektívába pasija, Notorious B.I.G. révén került, majd annak 1997-ben történt meggyilkolása után már köré szerveződött a csoport, és szóló rapelőadóként lett sikeres, még Grammy-díjjal is jutalmazták pályafutását. A bevállalós lány nagy feltűnést keltett szexista szövegével, ami a rap eleve macsó világában addig csak a férfiak privilégiuma volt.

Ha közvetve is, de Kimberley vesztét is a nagy szája okozta. Történt ugyanis négy évvel ezelőtt, hogy kíséretével a New York-i Hot 97 rádióadó épülete előtt összefutott egy olyan rapper, Capone bandájával, akinek korábban jó alaposan odamondogatott. Ahogy ez az ilyen esetekben nem ritka, a két ellenséges csoport konfliktusa lövöldözésig fajult, amiben Capone egyik kísérője súlyosan meg is sebesült.

Amikor ezzel az üggyel kapcsolatban kellett tanúskodnia 2003-ban, Lil' Kim azt vallotta, hogy menedzsere, Damion Butler nem vett részt a lövöldözésben, sőt, nem is volt egyáltalán a helyszínen. Egy biztonsági kamera felvételén azonban jól lehetett látni Butlert, aki bizony használta is a nála levő fegyvert. Egy másik Junior MAFIA tagról, Suif Jacksonról pedig azt állította, hogy nem ismeri fel egy, a lövöldözésről készült fotó alapján, noha később kiderült, hogy évekig baráti viszonyban voltak egymással. Butler és Jackson azóta már sokéves börtönbüntetésüket töltik, most pedig csatlakozhat hozzájuk Lil' Kim is.

Forrás: Red Dot

A rapper a tárgyaláson végig hangsúlyozta a felvett Lil' Kim-szerep és a magánember Kimberley Jones közötti különbséget, és megszokott extravagáns, szexi ruhái helyett is visszafogottan öltözködve jelent meg a bíróság előtt. Lehet, hogy ezzel valamelyest tudja befolyásolni az ítéletet, mindenesetre szakértők szerint nem valószínű, hogy a maximális, húszéves büntetést szabják majd ki Lil' Kimre.

Az ügyet még érdekesebb aspektusba helyezi az a tény, hogy a rapperek karrierjét a hasonló esetek gyakran fellendítik.

"Ez lehet a legjobb, ami történhet vele" - idézi a Guardian az allhiphop.com portál alapítóját, Chuck Creekmurt. "A hip-hopban a tragédia néha új lehetőséget jelent. Kérdezzék meg Eminemet. Semmi sem hoz annyi pénzt, mint a fájdalom."