Popénekesek kedvenc paneljei

Vágólapra másolva!
Az angolban a leggyakrabban használt szó névelő, a "the", majd ezt követi az "of" és az "and". A leggyakrabban használt főnév a 30. a listán, és éppen a "word" (szó) az. A "love" bár igen gyakori a dalszövegekben, a használt nyelvben már nem annyira: nincs rajta a kétszáz leghasználtabb angol szó listáján. A beszélt nyelv sem mindig reflektálódik a dalszövegekben: a "you know" és az "I mean" ritka vendég a dalokban.
Vágólapra másolva!

A Pop Culture Madness szerkesztői kísérletet tettek arra, hogy megtalálják több popzenei előadó, énekes kedvenc szavát, leghasználtabb kifejezését. Minden bizonnyal a nemzetközi könnyűzene dalszövegeiben a "baby" és a "love" szavak bukkannak fel leggyakrabban, leszámítva persze a névelőket, kötőszavakat. Beyoncé és Britney Spears szövegeinek áttanulmányozása után kiderül, hogy náluk egyértelműen a "baby" vezet, bár előbbi gyakran használja a "You"-t is. Kicsit barátságosabb világképet sugall, mint Tupac valamivel komorabb, szigorúbb világa, ahol az "Enemy" (ellenség) szó dominál.

A rockerek - például a Mötley Crüe énekes, Vince Neil vagy David Lee Roth, a Van Halen korábbi frontembere - a "girl" (lány) szót favorizálják, ellentétben például az idősebb, tisztelettudóbb korosztállyal, a romantikusabb lelkületű Lionel Richie-vel vagy Kenny Rogersszel, ők inkább a "lady" (hölgy) titulust érzik adekvátnak.

A "c'mon" Michael Jacksonra és Billy Idolra jellemző többek között, míg a "tv" feltűnően gyakran bukkan fel a Duran Duran dalszövegeiben. Az nem nagy meglepetés, hogy a Backstreet Boys kedvenc szava a "heart" (szív) volt, Elton Johnnál a "night" bukkan fel az átlagosnál gyakrabban, de Paul McCartney "heart"-ja (szív) is kiszámítható. Hogy a Beach Boys esetében mi az állandó, visszatérő motívum, az még ennél is könnyebben kitalálható - persze, hogy a "surf". A "sad", "kiss", "feel" vagy a "happy" szavak is gyakori vendégek a popdalokban.

Hazai példákat is lehetne hozni, hiszen a "csikidam" szó alapján nincs ember, aki ne Szikora Róbertre gondolna, a "jampecok", esetleg a "pálmafa" szavak hallatán egyértelműen Fenyő Miklós muzikális munkássága juthat a hallgató eszébe, a "mindenki" szót pedig az LGT sajátította ki korábban.