Bono beült a két Bill közé

Vágólapra másolva!
A U2 énekese nem habozik, ha jótékonyságról van szó, és megragad minden alkalmat, hogy felhívja a világ fejlettebb, gazdagabb részének figyelmét a szegényebb országok sanyarú sorsára, az emberi szenvedésre.
Vágólapra másolva!

Bono ezúttal a davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel, olyan politikai nagyságok és gazdasági szempontból is fontos személyiségek mellett, mint Bill Clinton, Tony Blair vagy éppen Bill Gates, a Microsoft alapítója. Utóbbi nem csak szavakkal támogatta Afrikát, a héten 750 millió dollárt adott egy orvosi programra - az összeg a szegény vidékek gyermekinek beoltására fordítható. Az ötnapos találkozó fő témái - többek között - a kínai gazdaság dinamikus fejlődése és ennek hatásai, valamint Irak jövője, a hét végi választásokat követően.

Az eseményen több hollywoodi sztár is megjelent, így például Angelina Jolie amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete részt vett a davosi Világgazdasági Fórum Ezeréves fejlődés elnevezésű ülésén. Richard Gere is ott volt a politikusok, hírességek között.

A társadalmi igazságtalanságokra rögvest reagáló Bono nem szokott finomkodni, mikor a világ vezető politikusaival mutatkozik, elszántan védelmezi a szegényebb országokat, és néha radikális ötletekkel támadja a nagyhatalmak politikáját. Sokan kritizálják ugyanakkor a U2 énekesét azért, mert politikusokkal mutatkozik: egyesek szerint túlzott magamutogatásról, önreklámról van szó, és a közös fotó ráadásul bizonyos politikusok népszerűségi indexén is javít. The Edge is több alkalommal dühöngött azért, mert a banda frontembere olyan politikusokkal ráz kezet, akiket ő mélyen megvet. Bono esetében nyilván nem csak exhibicionizmusról van szó - és ha mégis az, akkor a jótékonykodás és a szociális kérdésekben való rendszeres felszólalás az egyik legjobb forma.

Forrás: MTI
Olesegun OBasanjo nigériai elnök (j) és Bono, a U2 ír rockzenekar énekese a davosi Világgazdasági Fórumon 2005. január 27-én

"Naponta hatezer afrikai hal meg olyan betegség miatt, mely megelőzhető. Ez egy krízishelyzet" - jelentette be Bono felszólalása során, és megkérte a gazdagabb országok kormányait, hogy engedjék el a fejletlenebb, szegényebb régiók teljes államadósságát, majd kritizálta az EU agrárpolitikáját is.

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő World Social Forum (Szociális Világfórum) a Gazgasági Világfórum ellenrendezvénye, ez párhuzamosan, egy időben fut a davosi konferenciával. A brazíliai esemény egyik legismertebb vendége Manu Chao - Bonóhoz hasonlóan, ő sem szokta elhallgatni a véleményét.